Nykredit-oprørere presser på for at bremse børsnotering

Ved et kampvalg forsøger kritiske låntagere for første gang i Nykredits 165-årige historie at komme ind i repræsentantskabet. Oprørerne vil både bremse børsnotering og bidragssatsernes himmelflugt.

En gruppe demonstranter var mødt op ved Nykredits repræsentantskabsmøde i Kolding tirsdag, hvor det første kampvalg fandt sted. Demonstranternes budskab var klart, og formanden Nina Smith var ved ankomsten frisk på en rask diskussion. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Trods Nykredits seneste forsøg på at dæmpe kritikken fra de mange kunder kæmper ­kritiske låntagere fortsat for at trænge ind i den øverste myndighed i foreningen bag Nykredit.

Som det første vil låntagerne have medlems­demokratiet tilbage i Nykredit, hvor det 104 mand store repræsentantskab skal være repræsentativt udvalgt og ikke som hidtil udpeget af bestyrelsen. Dernæst skal der sættes en stopklods for den planlagte børsnotering, som er blevet startskuddet til den historiske krise, Nykredit i øjeblikket befinder sig i, fordi en børsdebut til real­kreditkæmpen medfører højere bidragssatser til kunderne fra 1. juli 2016.

Første kampvalg nogensinde

Meldingen fra Nykredit-oprørerne ­kommer i disse dage, hvor der for første gang ­nogensinde holdes kampvalg til Nykredits repræsentantskab. Tirsdag aften fandt det første valg sted i Kolding, hvor i alt 20 ­kandidater kæmpede om 12 pladser i Syd- og Sønderjylland. Valgresultatet forelå efter avisens deadline, men forud for kampvalget fortalte en af stillerne og formand for den Nykredit-kritiske forening Consum.dk, Jens Vesterbæk, til Berlingske, at han og de øvrige kritiske låntagere vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at bremse børsnoteringen.

»Hvis den går igennem, er det nemlig lidt ligegyldigt, om vi har et repræsentantskab, som er medlemsvalgt, hvis det alligevel ikke har nogen indflydelse,« siger Jens Vesterbæk, der i de seneste to år har arbejdet for bedre medlemsdemokrati i Nykredit.

Talsmand for foreningen Fair ­Bidragssats, Kim Hendry, der har en Facebook-gruppe på cirka 40.000 medlemmer i ryggen, sætter sin lid til, at Consum.dk får medvind ved valgstederne.

»Vi håber, at Consum får nogle repræsentanter i bestyrelsen, så vi har nogle, der kan tale vores sag,« siger Kim Hendry, der med foreningen Fair Bidragssats lægger pres på Nykredit udefra og samtidig er på udkig efter andre kreditinstitutioner at have deres lån i.

»Det skal gøre ondt på deres portefølje af lån. De skal virkeligt mærke, at der er nogle folk, der er utilfredse. Det kan godt være, de er vant til at have utilfredse kunder, men vi er vedholdende, og vi bliver ved med at ytre os. Vi har ikke tænkt os at stoppe. Det er også derfor, vi har stiftet foreningen, for så vil vi blive ved med at puste dem i nakken, selv om folk vælger at finde et andet realkredit­selskab. Vi har også tænkt os at holde øje med de andre realkreditselskaber, så de ikke laver samme nummer,« fastslår Kim Hendry.

For menige låntagere har det hidtil været op ad bakke at blive valgt ind i bestyrelsen. I årevis har Nykredit mødt kritik for at være en lukket klub, hvor kritikken blandt andet har lydt på, at de stemmeberettigede skal møde fysisk op på valgstederne for at afgive deres stemme.

Valgkampagne

Kritikken fik i december Nykredit til at udrulle en kampagne frem mod det aktuelle repræsentantskabsvalg ved at lancere en ny hjemmeside og profil på de sociale medier. I et tidligere interview med Berlingske erkendte næstformand i Foreningen ­Nykredit Nina Smith, at stemmemetoden hidtil har været »næsten helt stenalderagtig«, men ifølge hende et udtryk for, at de »har brugt tiden på mange andre ting«.

De seneste to uger er en byge af kritik væltet ned over Nykredit, efter at selskabet besluttede at hæve priserne på boliglån på grund af kommende internationale ­kapitalkrav. Det fik i sidste uge Nykredit til at fremlægge regnestykket for Folketingets Erhvervsudvalg for lukkede døre. Mandag forsøgte Nykredit at komme kunderne lidt i møde ved at meddele en kommende ­tilbagebetaling på 600 millioner kroner ­gennem Nykredits fordelsprogram ­»KundeKroner«. Nykredit afventer i øjeblikket en endelig afklaring fra Skatterådet om, hvorvidt tilbagebetalingen er skattepligtig.

En dråbe i havet

Initiativet vækker dog ikke begejstring hos de kritiske oprørere.

»Hvis man dividerer 600 millioner ­kroner ud på det antal kunder, som har fået en gennemsnitlig stigning på 8.000 kroner, så får disse kunder cirka 2.000 kroner tilbage. Samtidig skal man huske, at man måske også skal betale skat af de 2.000 kroner, så det er en dråbe i havet. Det rykker overhovedet ikke noget,« siger Kim Hendry.

Forstår ikke logikken

Han bakkes op af Consum-formand Jens Vesterbæk.

»Det nytter ikke noget, at vi betaler en masse i bidragssatser, og at Nykredit så ­sender dem tilbage i form af ­KundeKroner. Så kan man lige så godt have lavere bidrags­satser. Det forstår jeg ikke logikken i. ­Derudover mener jeg, at Nykredit har været hurtigt ude med deres KundeKroner­koncept. De har slet ikke undersøgt de ­skattemæssige ­konsekvenser,« siger han.

To anerkendte økonomiprofessorer fra CBS Jesper Rangvid og Peter Ove Christensen skrev tirsdag i en kronik i Berlingske, at det er fornuftigt af Nykredit at gå på børsen, fordi meget tyder på, at der kan komme nye kapitalkrav. Er børsnoteringen så ikke en ­fornuftig løsning?

»Det er klart, at hvis Nykredit vil ­vækste, så skal de naturligvis have noget mere ­egenkapital og polstre sig, men det er en beslutning, Nykredit har taget og ikke ­myndighederne. Én ting er, at de skal følge med i den indekserede regulering, altså at ting bliver dyrere, men decideret vækst er slet ikke noget, der bliver stillet krav om fra myndighederne, og det er det, Nykredit skal bruge deres børsnotering til,« siger Jens Vesterbæk.

Kontantrabat er bedst

Men hvorfor er det ikke en god idé at gå på børsen, når Nykredits kunder ifølge ­professorerne ligefrem kan vinde på børs­noteringen?

»Hvis kundekronerne bliver fuldt beskattet som personindkomstbeskatning, er det da bedre at få rabatten på lånet i stedet for. Det kan aldrig blive en fordel at skulle betale nogle af kundekronerne i skat, som man kunne have fået i kontantrabat. Det kan jeg slet ikke se.«

Formand glæder sig over kritikken

Formanden for Foreningen Nykredit, Steen E. Christensen, glæder sig over, at selv de ­kritiske røster forsøger at blive valgt til repræsentantskabet.

»I Foreningen Nykredit har vi aktivt arbejdet på, at medlemmerne skulle have flere kandidater at vælge imellem. Det er ­lykkedes. Jeg lytter mig til, at alle kandidater vil arbejde for kunderne i Nykredit og ­Totalkredit, og det er godt for Foreningen Nykredit,« siger han.

Foruden tirsdagens valg i Kolding holdes der onsdag valg i Roskilde, hvor det endelige valgresultat ligger fast.