Nykredit-oprører: Børsnotering virker desperat

Consum-stifter Rasmus Visby er rystet over, at Nykredit bliver børsnoteret blot en måned før et valg. Kritiske røster vil nu lægge pres på bestyrelsen.

Kritiske røster lægger pres på bestyrelsen, efter at Nykredit bliver børsnoteret blot en måned før et valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det er decideret udspekuleret af ledelsen og bestyrelsen i Nykredit, at de nu vælger at børsnotere selskabet så kort tid før et medlemsvalg.

Det mener Rasmus Visby, stifter af Consum.dk, som arbejder for lavere bidragssatser og bedre medlemsdemokrati i det foreningsejede selskab.

»Jeg er rystet over Nykredits beslutning. Det virker meget desperat, at man vælger at børsnotere selskabet lige op til et valg, hvor der er mulighed for, at der kan komme kritiske røster ind,« siger han.

Ifølge Consum-stifteren sker børsnoteringen overraskende hurtigt. Han hæfter sig blandt andet ved, at næstformand i Foreningen Nykredit, Nina Smith, og den øvrige bestyrelse allerede forventer at tage beslutning om en børsnotering 10. februar.

Beslutningen sker dermed knap en måned før den 8. og 9. marts, hvor der er valg til Foreningen Nykredits repræsentantskab. I Syd- og Sønderjylland og i region Sjælland skal der her findes 22 nye medlemmer til det i alt 104-mand store repræsentantskab. Valget er stærkt omstridt, da Nykredit har mødt massiv kritik for ikke at være tilstrækkeligt demokratiske, hvorfor en række forskellige kandidater ønsker at åbne den lukkede Nykredit-klub op.

Rasmus Visby, stifter af Consum.dk

»Jeg er rystet over Nykredits beslutning. Det virker meget desperat, at man vælger at børsnotere selskabet lige op til et valg, hvor der er mulighed for, at der kan komme kritiske røster ind.«


I takt med at bestyrelsen træffer en beslutning om Nykredits børsnotering i februar, får det kommende repræsentantskab ikke mulighed for at få indflydelse på børsnoteringen.

»Det ser ud som om, at de har speedet processen op for at skynde børsnoteringen igennem. Det er værd at lægge mærke til, at bestyrelsen allerede forventer at tage beslutning til børsnoteringen om seks dage, hvilket er en meget kort tidsfrist for så stor en virksomhed,« påpeger Rasmus Visby.

Han ærger sig særligt over Nykredits beslutning om at lade bidragssatserne stige fra 1. juli 2016.

»Det er trist, og vi, der stiller op som kritiske røster, vil kæmpe så hårdt, vi kan, for at lægge pres på bestyrelsen. Men det tyder desværre ikke på, at vi kan gøre så meget, da beslutningen ikke ser ud til at ændre,« siger Rasmus Visby.

Udarbejdet af: Berlingske Business - Jonas Hagemann Jensen / Jesper Woldenhof