Nykredit lokker: Kæmpegårde til spotpris

Realkreditkæmpen lokker dygtige landmænd til at overtage konkursramte gårde til særlig god finansiering. Men pas på, advarer bankdirektør.

Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Talentfulde landmænd søges til at overtage konkursramte gårde – og man kan få en attraktiv finansiering med i købet. Nogenlunde sådan lød det, da Nykredit annoncerede efter yngre landmænd til at overtage nogle af koncernens krakkede kæmpegårde.

Mere præcist er der tale om mælkegården Oksgårdvej 1 i Agerskov til 54,5 mio. kr. med 250 hektar og 300 kvadratmeter hvidt stuehus, og mælkegården på Ringkøbingvej 320 i Varde, der står til salg for 56 mio. kr. Det største og vigtigste krav fra Nykredit er, at den nye ejer er i stand til at føre gården videre og betale gælden til kreditor tilbage.

»Hvis vi har overtaget en gård, så er den til salg. Vi samler ikke på gårde. Vi kan drive landbrug i kort tid, hvis vi overtager en gård, men så vil vi gerne ejerskifte den. Så vi har de gårde til salg,« siger landbrugsdirektør i Nykredit Poul Erik Jørgensen, som understreger, at man gerne giver en ekstra god finansiering til en ny landmænd, som måske helt kan slippe for bankgæld:

»Har vi en række lån stående fra den eksisterende finansiering, så kan køber opnå en belåningsgrad, som er højere end sædvanligt.«

Grænsen for realkreditbelåning af landbrug ligger på 70 pct. mod 80 pct. for private boliger. Men den grænse kan man godt file på, hvis en ny ejer overtager de gamle lån, konstaterer Poul Erik Jørgensen.

»Har vi en gæld på gården allerede, må en nye ejer godt gældsovertage, hvis den ligger over 70 pct. Det giver mulighed for billig finansiering, og for at en ny køber kan drive gården, betale sine ydelser og få et fornuftigt udkomme. Skal man nøjes med realkreditlån, kræver det en pæn opsparing. Men historisk set har man før set, at unge landmænd kan komme rigtigt godt i gang ved at købe sådan en bedrift.«

Hos Landbrugets Finansieringsbank, der er sat i verden af banker, staten, realkredit og landbruget, for at skabe vækst og arbejdspladser i landbruget, advarer direktør Jesper Lyhne om, at det kan blive en dyr omgang for en ung landmand at overtage en konkursramt gård:

»Kommer du som ung landmand med en halv million kroner i opsparing og vil købe en bedrift, er det svært at skaffe resten af finansieringen, medmindre det er en nødlidende ejendom, som banken har en interesse i at få solgt.«

Så kan der nemt opstå så store problemer, at landmanden er nødt til at opgive, hvis han har overtaget en gård, hvor landmanden har resigneret efter at have været under administration fra banken, og nødløsning afløser nødløsning.

»Så er gården i en miserabel stand, og i nogle tilfælde overtager en ung mand en sådan ejendom alt for dyrt.«