Nykredit-kunder slipper for stort skattesmæk af omstridt lokkemad

Skatterådet har tirsdag afgjort, at Nykredits KundeKroner-model ikke er skattepligtig indkomst. Kunderne undgår dog ikke at betale skat.

Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredits kunder slipper med en lempelig beskatning, når Nykredit indfører sin lokkemad til kunderne.

Det står klart, efter at Skatterådet tirsdag har truffet afgørelse om Nykredits omstridte Kundekroner-model efter flere måneders stormvejr. Afgørelsen glæder ikke overraskende Nykredits koncernchef i Nykredit, Michael Rasmussen.

»Vi ser nu frem til at kunne arbejde videre med Kundekroner, der som forventet kan gennemføres på den bedst mulige måde for vores kunder. Kundekroner bliver en stærk fordelsmodel, som kommer vores kunder til gode, fordi de bliver kunder i en unik, foreningskontrolleret børsnoteret virksomhed,« siger han i en pressemeddelelse.

Kunder skal stadig betale skat

Skatterådets afgørelse betyder, at op mod en halv million danskere kan ånde lettet op, fordi de ikke bliver kapitalindkomstbeskattet. Nykredits kunder slipper dog ikke for at betale skat, pointerer Henning Boye, der er skatteekspert hos revisionsfirmaet BDO.

»Nykredit fremhæver, at deres kunderabatter ikke er indkomstskattepligtige for kunderne. De fleste kunder vil forståeligt nok opfatte meddelelsen derhen, at kundekronerne er skattefri, men det er de jo ingenlunde. Nykredit har blot valgt at vinkle den positive side af nyheden til det yderste. Realiteten er, at kundekronerne er skattepligtige som kapitalindkomst, idet de modregnes i de fradragsberettige bidrag,« siger Henning Boye.

Hvis en kunde eksempelvis betaler 1.000 kroner ekstra i bidragssats i 2016, udløser det i runde tal et skattefradrag på 330 kroner, i takt med at fradraget udgør cirka 33 procent. Prisstigningen lyder dermed på 670 kroner efter skat.

Året efter giver Nykredit en rabat på 1.000 kroner til kunden før skat. Rabatten på 1.000 kroner skal herefter beskattes, idet rabatten ifølge Skatterådets afgørelse skal betragtes som kapitalindkomst.

»På den måde opdager kunderne ikke, at de betaler skat,« siger Torben Bagge, partner og skatteekspert hos Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

1.000 kroner pr. lånt million

Nykredits plan om at udbetale Kundekroner har været helt central, siden Nykredit i februar offentliggjorde planen om at søge en børsnotering og samtidig annoncerede en forhøjelse af bidragssatserne på privatlån, der i dag udstedes via Totalkredit.

I forbindelse med børsnoteringen skal kunderne og ejerne i Foreningen Nykredit sælge ud af deres ejerandel og acceptere prisstigninger, hvilket har ført til en storm af vrede kundeprotester. Til gengæld vil de på et senere tidspunkt få pengene tilbage fra Nykredit i form af »Kundekroner«, har løftet lydt fra Nykredit-toppen. Det er det løfte, som Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, nu kan glæde sig over at sætte et stort, fedt hak ved.

Ifølge Nykredit er det planen, at Kundekroner skal komme kunderne til gode i form af rabatter, som teknisk set nedsætter kundens bidrags- eller rentebetalinger til Nykredit-koncernen.

»Skatterådets tilsagn betyder, at kunderabatter i form af Kundekroner under de givne omstændigheder ikke vil udgøre en indkomstskattepligtig indkomst for kunder i Nykredit og Totalkredit. Kundekroner vil teknisk set blive fraregnet bidrags- eller rentebetalinger, som dermed bliver mindre. Dermed mindskes fradraget på disse også. Dette gælder også fase 1 af Kundekroner, hvor privatkunder i Totalkredit får 1.000 kroner pr. lånt mio. kr. begyndende 30. september 2017,« skriver Nykredit.

Stor tvivl om afgørelse

Forud for dagens afgørelse har der været stor tvivl om, hvorvidt Nykredits Kundekroner-model ville blive skattefri. Flere eksperter tvivlede på, at modellen ville blive godkent, men fremhævede samtidig, at den var meget mudret, da Nykredit havde været meget sparsom med oplysninger.

Tvivlen skyldtes blandt andet, at Skatterådet oprindeligt skulle have afgjort Kundekroner-modellen 23. februar, men af to omgange valgte at udskyde afgørelsen.

Det langtrukne forløb har blandt andre undret Henning Boye fra BDO. Men efter tirsdagens afgørelse fra Skatterådet står det i dag klart, at sagen har handlet om andet og meget mere end rabat på bidragssatserne, forklarer han.

»Den svære del i processen har formentligt været at vurdere den pengevandring, der kommer til at finde sted, når Nykredit bliver børsnoteret og sender udbytte op i Foreningen Nykredit, som sender pengene tilbage igen. Man må næsten gå ud fra, at det har været den mest komplicerede del af sagsforhandlingen, og at det har været forklaringen på, at afgørelsen har trukket ud,« siger Henning Boye.

Nykredit oplyser, at man forventer at kunne sige mere om den endelige model for Kundekroner, når koncernen er nærmere en børsnotering.

LÆS MERE