Nykredit klar med kæmpeangreb på Jyske Bank

I morgen lancerer Nykredit et helt nyt realkredit univers til virksomheder under navnet Totalkredit Erhverv. Nu skal samarbejdsbankerne også sælge erhvervslån

Nykredits topchef Michael Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en af de rigtig store sten i skoen, som Nykredit nu gør op med. Landets største realkreditselskab lancerer nemlig et storstilet nye realkredit-univers med titlen Totalkredit Erhverv, erfarer Berlingske Business.

Det er de ca. 50 banker i Nykredits Totalkredit-samarbejde, som også skal sælge realkreditlån til erhvervskunder. Hidtil har Totalkredit-lånene været forbeholdt privatkunder, men det er altså slut nu. Og dermed lukker Nykredit-topchef Michael Rasmussen nok en flanke. Nykredit er nemlig som tidligere beskrevet i Berlingske Business blevet beskyldt for at benytte salget af Totalkredit lån til at nuppe de bedste erhvervskunder og sende dem over privatkunde-forretningen. Koncernen har gentagne gange lovet bod og bedring – og har bl.a. Sydbank har ønsket at dette blev en del af den nye Totalkreditpakke, som Michael Rasmussen har lovet at gøre så attraktiv som muligt, erfarer Business.

Der har sågar tidligere gået rygter om, at Nykredit faktisk tilbød erhvervskunder særligt lave bidragssatser, hvis de rykkede deres privatforretning over i Nykredit Bank – altså væk fra en af de lokalbanker i samarbejdet. Det oplevede en konkret Sydbank-kunde, som tidligere beskrevet af Berlingske Business. Det gjorde lokalbankerne sure, men det stoppes med det nye system, hvor der er vandtætte skotter mellem Totalkredit og Nykredit-forretningen.

Mandag sendte Nykredit et brev ud til samtlige medlemsbanker i Totalkredit samarbejdet, hvor man beskriver det nye produkt, som altså er sammenligneligt med Totalkredit privat. Dog med den forskel, at det fortsat er Nykredits folk, som skal vurdere de ejendomme, som skal belånes, mens det er bankerne, som sælger lånene og har det direkte kundeforhold. Til sammenligning ligger vurderingsopgaven også på medlemsbankernes skuldre i det eksisterende Totalkredit-privatkundesystem.

Fra Jyske Bank, der sidste år købte Nykredit-konkurrenten BRFKredit og trådte ud af Totalkredit-samarbejdet, er kommentaren formel:

"Min eneste kommentar er, at vi byder den øgede konkurrence velkommen," lyder det fra Jyske Bank-direktør Anders Dam, som allerede er bekendt med det nye produkt, som ellers skulle holdes hemmeligt. Nykredit ønskede mandag aften ikke at kommentere på Berlingske Business' oplysninger.

Men fra direktør og låneekspert John Norden, som følger markedet tæt, er der tale om en god nyskabelse fra Nykredit-koncernen:

"Det er rigtig klogt, fordi det stopper jo den lille orm, der gnaver i hver eneste af de lokale samarbejdspartnere i Totalkredit-samarbejdet. Lokalbankdirektørerne har tænkt - "vi kommer med kunderne, så tager Nykredit dem." Inden Michael Rasmussen kom til som direktør var det et stort problem. Nu er det tindrende klart, hvordan tingene er fordelt."

Set med markedsbriller mener John Norden, at det primært er den mindre realkreditkonkurrent DLR, som primært finansierer landbrug og erhverv, som kommer til at blive irriteret over den nye aktør på erhvervslånemarkedet:

"Nu får bankerne et alternativ til at bruge DLR, som ellers delvist er ejet af lokalbankerne. De kommer nok til at mærke den øgede konkurrence mest. Jeg tror, at tiltaget kommer til at betyde mindre for Anders Dams koncern, for det er ikke naturligt, at de erhvervskunder ellers ville være endt hos BRFKredit. Jeg tror, at han ser mere neutralt på det."

Generelt mener John Norden, at nyheden er positiv for dansk erhvervsliv:

"Jeg tror, at det bliver godt for de små og mellemstore virksomheder især i Udkantsdanmark, at de får en ekstra ny finansieringskilde," forklarer John Norden.