»Nykredit har skudt sig selv i foden«

Nykredits kommunikation har været på grænsen til det katastrofale, mener CBS-professor Jesper Rangvid. I en ny analyse konkluderer han til gengæld, at Nykredits plan for børsnotering og bidragsforhøjelser ser fornuftig ud.

Nykredits direktør Michael Rasmussen mødte mandag eftermiddag sine utilfredse kunder på afdelingen i Hjørring. Her ses Michael Rasmussen ved mødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Nykredits seneste tiltag er et skoleeksempel på dårlig kommunikation.

Sådan lyder det fra to fremtrædende ­professorer i en kronik, som Berlingske bringer i dag.

Det er professor ved CBS Jesper ­Rangvid, der kulegravede årsagerne til den seneste finanskrise, samt Peter Ove Christensen, professor i økonomi og finansiering ved CBS, der står bag kritikken. Sammen har de udarbejdet den hidtil største uafhængige analyse af, hvad sammenhængen reelt er mellem Nykredits kapitalkrav, bidrags­stigninger og fordelsmodellen »KundeKroner«.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Nykredits plan fornuftig

Konklusionen er, at Nykredits plan om børsnotering og bidragsforhøjelser faktisk er »fornuftig« langt hen ad vejen.

»Vi mener, at det er en fornuftig måde at møde eventuelle kommende kapitalkrav på. Kombinationen af bidragsforhøjelser, ny kapital og KundeKroner-konceptet vil i mange tilfælde ikke medføre prisstigninger for kunderne efter modtagelse af KundeKroner. Derfor mener jeg, at Nykredit har skudt sig selv i foden, fordi de ikke har fået kommunikeret konsekvenserne af ­samspillet mellem ny kapital, gebyr­forhøjelser og KundeKroner for eksempel ved simple beregninger på en måde, så ­kunderne kan se sammenhængen,« siger Jesper Rangvid til Berlingske.

Som tilfældet er i dag, må Nykredit anvende stort set hele indtjeningen til at finansiere fremtidig vækst i udlån. Med nye kapitalkrav i horisonten er den løsning ikke ønskelig, mener Jesper Rangvid, der i stedet fremhæver, at en børsnotering sikrer mulighed for vækst i forretningen og ­opfyldelse af kapitalkrav. Han pointerer, at børsnoteringen ikke vil betyde store ændringer for langt de fleste boligkunder, og at den ligefrem kan blive en fordel.

»Når KundeKroner-konceptet er indført, og når der er kommet en kapitaltilførelse, så man kan opfylde kapitalkrav og have vækst i forretningen, vil det i rigtigt mange tilfælde være sådan, at kunderne ikke oplever de store ændringer. Man kan få situationer, hvor nogle kunder kommer til at betale lidt mere end i dag, men man kan absolut også få situationer, hvor kunderne kommer til at betale markant mindre end i dag. Meget tyder på, at kunderne i den sidste ende vil stå, ligesom de gør i dag,« siger Jesper ­Rangvid.

En stærk vurdering

Det internationale kreditvurderingsbureau Standard & Poor’s vurderer, at ­Nykredits børsnotering kan være positiv for Standard & Poor’s gennemgang af kapital- og indtjeningsforhold. På den baggrund forventer kreditvurderingsbureauet heller ikke at ændre deres nuværende ­vurdering af Nykredit som en »stærk« koncern. ­Analytiker i Standard & Poor’s Alexander Ekbom forklarer, at en børsnotering både kan have positive og negative effekter.

»Generelt øges den finansielle fleksibilitet, fordi du får den kapital, man har brug for, uden at genere ens egen virksomhed. Man kan også bede aktionærerne om kapitaltilskud, hvis der er et behov,« siger Alexander Ekbom og tilføjer, at en børs­notering dog kan skabe et uhensigtsmæssigt fokus på for høje afkast og kortsigtede mål.

Der er endnu ingen, der ved, hvad ­investorernes afkastkrav er til Nykredits aktier, men ifølge Jesper Rangvid og Peter Ove Christensens beregninger vil kravet ligge på omkring ni procent per år.

Foreslår realkreditkommission

Nykredit fremhæver selv, at kunderne gennem højere bidragssatser skal betale den kapitalopbygning, der skal finde sted i Nykredit, men professor i finansiering ved CBS Finn Østrup mener, at real­kreditkæmpen sagtens kunne være mere tilbageholdende.

»Nykredit kunne i en periode vælge at vise tilbageholdenhed med udlån, og det er langtfra sikkert, at vi i fremtidens Danmark vil se en vækst i udlån som den, der har kendetegnet de senere årtier,« siger han.

Finn Østrup understreger, at der bør nedsættes en realkreditkommission, som blandt andet skal se på, om man kan sænke kapitalkravene.