Nykredit hæver prisen for 60.000 kunder

Nykredit har været i tænkeboks efter en afgørelse fra Konkurrencerådet, og det har ført til, at realkreditkæmpen hæver bidragssatserne for 60.000 kunder.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tog under en uge, men nu har Nykredit truffet beslutningen - 60.000 kunder skal fra næste sommer betale mere for deres realkreditlån.

De nye satser træder i kraft den 1. juli 2018 og gælder udelukkende realkreditlån til private i Nykredit Realkredit. Bidragssatserne for F1-F4-lån stiger med 0,15 procentpoint, mens satserne for øvrige lån stiger med 0,10 procentpoint.

Konkurrencestyrelsen besluttede i sidste uge at give Nykredit tilladelse til at hæve prisen. Dengang forlød det fra realkreditkæmpen, at man ville »overveje vores fremtidige prisstruktur på private lån«. Betænkningstiden førte ikke overraskende til, at priserne nu bliver hævet.

»Vi hæver bidragssatserne for en gruppe kunder i Nykredit Realkredit, som i en årrække har haft en lavere bidragssats end andre. Der skal være den rette balance mellem indtægter og omkostninger i alle grene af vores forretning. Med tilladelsen fra Konkurrencerådet kan vi tage et skridt i retning af at skabe bedre balance for denne gruppe af lån i Nykredit Realkredit,« udtaler Anders Jensen, koncerndirektør i Nykredit, i en pressemeddelelse.

Forskel på kunder

Nykredit anmodede i juni 2016 konkurrencemyndighederne om at give tilladelse til at hæve priserne for kunder i Nykredit Realkredit, da de betalte en lavere bidragssats, end Nykredits øvrige kunder i datterselskabet Totalkredit.

Mens Totalkredits kunder har måttet se deres bidragssatser stige sidste år, var det nemlig ikke tilfældet for kunderne i Nykredit Realkredit. Årsagen til, at Konkurrencerådet overhovedet er inde over størrelsen af bidragssatserne i denne henseende, skal findes tilbage i 2003.

Her opkøbte Nykredit Totalkredit, og betingelsen fra konkurrencemyndighederne var, at Nykredit ikke måtte hæve bidragssatserne for boligejere i Nykredit Realkredit. Derfor har Nykredit efterfølgende ydet alle nye boliglån via datterselskabet Totalkredit, og de godt 700.000 kunder hos Totalkredit er altså ikke omfattet af denne afgørelse.

Efter 30. juni 2024 vil nye kunder i Nykredit Realkredit således ikke længere være beskyttet af tilsagn om et loft over bidragssatsen. Her kan Nykredit frit fastsætte bidragssatserne. Indtil junidagen i 2024 vil nye kunder i Nykredit Realkredit dog ikke blive opkrævet kurtage og kursskæring ved indfrielse i seks måneder efter varsling af bidragsstigninger efter krav fra Konkurrencerådet. Håbet er, at det kan sikre en vis konkurrence i markedet for realkreditlån.