Nykredit går historisk dag i møde

Kritikere vil på et lukket møde i Foreningen Nykredit forsøge at bremse en fremtidig historisk børsnotering af realkreditkæmpen.

Den kommende formand i Foreningen Nykredit, Nina Smith. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den kommende formand i Foreningen Nykredit, Nina Smith, der repræsenterer flere hundredtusinde Nykredit-kunder, kan se frem til et stormfuldt repræsentantskabsmøde, hvor Nykredit-medlemmerne skal sige ja eller nej til en børsnotering af Nykredit.

Det sker på et ekstraordinært møde, som bliver afholdt onsdag aften i Nykredits hovedkvarter på Kalvebod Brygge i København. Repræsentantskabet er indkaldt af bestyrelsen i Foreningen Nykredit med opbakning fra bestyrelsen i Nykredit Holding A/S og Nykredits koncerndirektion. Hvis børsnoteringen bliver vedtaget, slutter Nykredits 150-årige rene foreningskultur.

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, har tidligere begrundet børsnoteringen med, at det er en tvingende nødvendighed for, at Nykredit kan leve op til de kommende kapitalkrav. Det er hans vurdering, at selskabet skal skaffe op mod 25 milliarder kroner over de næste fem-seks år.

Knald eller fald

Den vurdering møder kraftig kritik fra flere sider i repræsentantskabet. Eksempelvis fremhæver det prominente medlem Frank Gad, der er direktør i den børsnoterede virksomhed SP Group, i et debatindlæg, at Nykredit allerede nu lever op til alle gældende og kendte fremtidige kapitalkrav.

»Nykredit har ikke et stort hul i kassen, som man søger at bilde os ind i pressen,« skriver han i et indlæg i nyhedsmediet Finans.dk.

Frank Gad og andre kritiske røster vil utvivlsomt forsøge at bremse børsnote­ringen på onsdagens møde. Her vil diskussionen få fuld skrue, og dette historiske repræsentantskabsmøde vil blive knald eller fald og dermed afgørende for den kommende formand for Foreningen Nykredit, Nina Smith.

Det er først og fremmest hende, der skal overbevise repræsentantskabsmedlemmerne om, at det er en helt nødvendig beslutning for at sikre et overlevelsesdygtigt Nykredit. Det kræver blandt andet stigende bidragssatser, hvilket gør Nykredit til landets dyreste realkreditinstitut fra 1. juli 2016. En kendsgerning som Nina Smith ikke lægger skjul på.

Vi kommer med prisforhøjelser som en del af pakken. Det vil jeg ikke bortforklare. Men samtidig lancerer vi et koncept kaldet »Kundekroner«, hvor vi vil føre penge tilbage til kunderne. På langt sigt vil det blive billigere for danske boliglånere, end hvis vi forestillede os, at vi måtte afvikle en del af forretningen,« sagde hun til Berlingske Business i sidste uge.

Ifølge Nykredit forventes der at blive truffet en endelig beslutning om børsnoteringen kl. 21.00 onsdag aften.

Beslutningen bliver dermed taget blot en måned, før valget til Nykredits repræsentantskab skal finde sted.

Her skal i alt 33 kandidater kæmpe om 22 pladser i Syd- og Sønderjylland samt Sjælland og Bornholm.