Nykredit-formand: Gebyrhop er bedst for vores kunder

Ledelsen af Danmarks største danske yder af boliglån, Nykredit/Totalkredit, er blevet skældt grundigt ud for beslutninger om at gå på børsen og hæve bidragssatserne. Nu tager formanden i Foreningen Nykredit, Nina Smith, ordet og svarer på kritikken.

»Det ville have været en katastrofe for Danmark, hvis vi havde valgt den lette løsning,« siger Nina Smith, formand i Foreningen Nykredit, om alternativet til at gå på børsen og hæve bidragssatserne. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte som lidt af en vittighed.

At foreningen, der har magten over landets største boligudlåner, Nykredit/Totalkredit, skulle flytte ud af realkreditkoncernens glasdomiciler på Kalvebod Brygge i København og knap 50 meter væk.

Men det er ikke desto mindre dér – i et lille rødt hus, som er et tidligere toldkammer fra 1908 – at Foreningen Nykredits fem ansatte nu har hjemsted.

»Vi er flyttet hjemmefra,« lyder det fra Nina Smith med lige dele stolthed og ironi i stemmen, mens hun står i indgangen til det røde hus med udkig til Nykredits to hovedsædebygninger som nærmeste naboer.

Som formand i Foreningen Nykredit, der ejer knap 90 pct. af Nykredit, har Nina Smith det seneste halve år befundet sig i en regulær orkan, efter at Nykredit-toppen 4. februar annoncerede, at landets realkreditkæmpe skulle børsnoteres, og at gebyrer på boliglån – de såkaldte bidragssatser – samtidig skulle hæves for alle eksisterende og nye privatkunder.

Nu stiller hun op til det første interview med Berlingske, siden modvinden tog fart.

»Når man som vi sender breve ud til en halv million mennesker om, at nu sætter man bidragssatserne op, har man nærmest lavet opskriften på en shitstorm. Men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi har taget den mest ambitiøse løsning, som på langt sigt er suverænt bedst for vores kunder. Beslutningen om en børsnotering giver os en fleksibilitet i forhold til leve op til kapitalkrav, som hele tiden lurer om hjørnet,« siger Nina Smith.

Kapitalkrav kan koste en formue

Hun henviser til, at den magtfulde Basel-­komité bl.a. har lagt op til hårdere internationale kapitalkrav, som ifølge bankernes organisation, Finansrådet, kan koste danske realkreditkunder op mod 130 mia. kr.

Grundlæggende kan bankerne blandt andet skaffe kapital ved at skære i omkostningerne, sænke udbytterne, hæve priserne eller udstede aktier. Men da Nykredit ikke er børsnoteret via en ejerbank som de øvrige af landets tre realkreditinstitutter – Realkredit Danmark, Nordea og BRFkredit – har Nykredit færre ­manøvremuligheder end de andre konkurrenter i forhold til leve op til nye krav.

»Når vi i Nykredit er meget mere bekymrede, er det, fordi vi i dag kun kan skaffe kapital ved at skære i omkostningerne eller sætte priserne op. Det bringer os i en temmelig dårlig situation,« siger Nina Smith.

Faktisk mener hun, at det ville være en direkte »katastrofe for Danmark«, hvis Nykredit ikke havde besluttet at gå børsen og i stedet havde valgt at nedskalere realkreditinstituttets balance, som ifølge Nykredit-formanden var et oplagt alternativ.

»Så ville vi have været tvunget til at opsige lån i udkantsområderne, som ingen vil tage. Nu kan man formelt ikke opsige realkreditlån, men det, der ville ske, var, at vi skulle sætte bidragssatserne så kraftigt op, at vi kunne slippe af med for flere hundrede milliarder lån for at have nok kapital til de resterende. Det ville være utroligt lidt socialt og meget ubalanceret i forhold til landets geografi. Det ville have været en katastrofe for Danmark, hvis vi havde valgt den lette løsning,« siger Nina Smith.

Det er ikke kun Nykredits børsnotering og de massive prisforhøjelser, der har mødt massiv kritik. Det 104 mand store repræsentantskab – øverste myndighed i Foreningen Nykredit – er blevet kritiseret for at være en lukket klub udpeget af Nykredits ledelse, hvor uafhængige repræsentanter for boligejere i realiteten er sat uden for indflydelse.

Særligt den kritiske forening Consum.dk har længe peget på, at en række af Nykreditvalgreglerne er absurde i et moderne demokrati, da alle nye kandidater hidtil selv har skullet skaffe 25 stillere, mens bornholmere eksempelvis har skullet tage helt til Roskilde på en hverdagsaften for at stemme i forbindelse med repræsentantskabsvalg.

»Vi har ikke snydt«

Kritikken har bl.a. medført, at repræsentantskabet så sent som i sidste uge vedtog en række forslag til forbedringer af Nykredits medlemsdemokrati.

»Vi har haft et gammeldags og et temmelig stille demokrati, og det lægger jeg mig fladt ned over for. Men jeg har intet at skjule, og vi har ikke snydt. Det har bare ikke været noget, vi har været opmærksomme på,« erkender Nina Smith.

Hvorfor er I først blevet opmærksomme på det nu?

»I forbindelse med at vi lægger op til en børsnotering, bliver det stjerneklart, at Foreningen Nykredit skal til at være noget andet. Hidtil har vi nærmest sat en ære i, at foreningens interesser var sammenfaldne med koncernens, men nu skal vi til at være en majoritetsaktionær i en børsnoteret virksomhed og have en helt anden rolle,« siger Nina Smith

Hvilke primære interesser ser du, at Foreningen Nykredit skal varetage i fremtiden?

»Vi skal varetage medlemmernes interesse og de interesser, som hovedaktionærer har. Det er rimeligt afgørende for os, at det lykkes os at komme på børsen på en god måde, hvor vi får en god pris for de aktier, vi sælger, fordi det vil gøre, at vi bliver mindst muligt udvandet, så vi kan beholde en så stor ejerandel som muligt. Det vil gøre os i stand til at give rabatter i form af »Kundekroner« til vores medlemmer, så på den lange bane vender vi tilbage og bliver det mest konkurrencedygtige realkreditselskab.«

Nødvendige løsninger for udkantslån

Til trods for at Foreningen Nykredit i fremtiden vil blive storaktionær i Nykredit, nægter foreningen at afgive sin magt i forhold til koncernen. Nina Smith fortsætter derfor som næstformand i Nykredit Holding.

Direkte adspurgt om, hvordan foreningen og ledelsen i Nykredit undgår sammenfaldende interesser, lyder svarer Nina Smith: »Det er en balancegang, vi skal finde. Jeg er klar over, at det ikke er en let balancegang, men vi har heller ikke valgt den letteste vej.«

Hvor er det, at I ikke vil have samme interesser i foreningen og i ledelsen af Nykredit?

»Det er så nyt, at det kan jeg endnu ikke komme med en lang programerklæring på. Men jeg føler mig tryg ved at sige, at vi som en overvejende foreningsejet virksomhed skal holde fast i Nykredits DNA og insistere på at yde lån i alle postnumre af Danmark.«

Men det vil betyde, at Nykredit vil lide tab nogle steder i stedet for blot at koncentrere sig om de større byer?

»Jeg siger også, at det er i dag mere rentabelt at låne ud i byerne, fordi der er ikke så stor risiko ved at gøre det, som der er på landet. Nykredit kan selvfølgelig ikke overtage hele Udkantsdanmark, men vi bliver nødt til at finde nogle løsninger på, hvordan folk stadig vil kunne låne penge, og det har jeg ikke noget præcist svar på endnu,« siger Nina Smith.

Nykredit ventes at gå på børsen i løbet af 2018.