Nykredit får største overskud nogensinde

Nykreditkoncernen med Michael Rasmussen i spidsen tjente i 2017 over otte milliarder kroner - mere end nogensinde før - og foreslår ligeledes største udbytte nogensinde. Men det rekordhøje overskud vil ikke gentage sig i år, oplyser koncernen i sin årsregnskabsmeddelelse.

Pressemøde i Nykredit. Koncernchef Michael Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredit-koncernen fik i 2017 sit bedste resultat nogensinde med et overskud på godt otte milliarder kroner efter skat - 2,6 milliarder kroner mere end året før.

Det betyder, at Nykredit indstiller til sin generalforsamlig, at der skal udbetales et udbytte på fire milliarder kroner, hvoraf Forenet Kredit som hovedejer vil modtage 3,2 milliarder kroner.

»Nykredit-koncernen har aldrig tidligere udbetalt udbytte i den størrelsesorden, og det er første gang siden 2012, der udbetales udbytte,« oplyser koncernchef Michael Rasmussen.

Han varsler dog også, at det rekordhøje resultat næppe vil gentage sig i 2018.

»I 2017 har bl.a. en høj beholdningsindtjening, tilbageførte nedskrivninger og positive kursreguleringer på aktive swaps påvirket forretningsresultatet positivt. Ingen af delene kan vi være sikre på vil fortsætte i 2018. Vores forventninger til 2018 er på denne baggrund et forretningsresultat på 6,5-7,5 mia. kr.,« skriver Mikael Rasmussen i meddelelsen.

Men boligejere med lån i Nykredit og Totalkredit kan lune sig ved udsigten til at en del af udbyttet er på vej tilbage til dem i form af de såkaldte KundeKroner. De første KundeKroner blev udbetalt til kunder i Totalkredit i 2017, og i 2018 giver Nykredit-koncernen samlet over en milliard kroner i rabatter til boligejerne i Totalkredit og til koncernens erhvervskunder.

Men det kan i virkeligheden blive et højere beløb. I en meddelelse fra Forenet Kredit foreslår bestyrelsen i Forenet Kredit, at størstedelen af udbyttet på de 3,2 milliarder kroner gives som tilskud til Nykredit-koncernen, som har mulighed for at give kunderne rabatter.

»Når det går Nykredit godt, så skal kunderne kunne mærke det. Det udbytte, som foreningen modtager, ønsker vi, skal komme koncernens kunder til gode. Derfor foreslår bestyrelsen et stort tilskud til Nykredit-koncernen,« siger formand i Forenet Kredit, Nina Smith, ifølge meddelelsen.

Det er nu op til repræsentantskabet i foreningen at beslutte anvendelsen af udbyttet. Repræsentantskabet skal tage stilling til det foreslåede tilskud til Nykredit-koncernen på sit næste ordinære møde 22. marts. Bestyrelsen foreslår desuden, at foreningens gæld afvikles, og at der lægges yderligere kapital i foreningens beredskab.

Det er Nykredit-koncernen, som kan disponerer over det tilskud, foreningen giver tilbage.

Ifølge Mikael Rasmussen betyder de allerede varslede KundeKroner, at låntagere i Totalkredit inklusiv KundeKronerne »har markedets laveste bidragsbetaling på vores hovedprodukter ved fuld belåning,« som han formulerer det.

Han oplyser samtidig, at de gode resultater har »skabt ro« om koncernens kapitalforhold. Det var netop kommende regulering og krav til kapitalpolstring, der oprindeligt fik Nykredit til at gå i spidsen med stigende bidragssatser og planer om en børsnotering.

Børsnoteringen blev aflyst i november, blandt andet fordi danske pensionskasser gik ind som medejere af koncernen og dermed sikrede kapitalpolstring.

Længere ned i Nykredits regnskab kan man læse, at stigende indtægter samt faldende tab og omkostninger har bidraget til det rekordgode resultat ud over gevinsterne på investeringer og swapaftaler, der stiger i værdi med den stigende rente.