Nykredit – en kolos på lerfødder?

På overfladen er Nykredit solid og med et i finansverdenen misundelsesværdigt venligt udtryk – se bare reklamen »Blå Banke«. Men skraber vi lidt i realkreditkæmpens pæne blå facade, dukker der flere mærkværdigheder og ubesvarede spørgsmål op.

Peter Nyholm Jensen, finansredaktør, Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For hvorfor står Nykredit som den eneste danske finanskoncern og råber op om, at man mangler ni mia. kroner for bare at leve op til fremtidens kapitalkrav?

Er der en sandhed, vi ikke kender til?Andre steder tales der om, at Nykredit – måske på grund af gamle IT-systemer – er bagude med opdateringer af de for en realkreditkoncern centrale ejendomsvurderinger, ligesom der spekuleres i, at Nykredit Bank stadig ikke er i mål med de mange nedskrivninger, som allerede har kostet koncernen milliarder af kroner. Ud af den blå kæmpe springer også en mystisk milliardgaranti, som Nykredit har givet til sin bank.

Den har ingen betydning, lyder det fra ledelsen, som dog straks vil fjerne den. Alt sammen elementer, som måske ikke er en rygende pistol, men som alligevel indikerer, at noget ikke er, som det bør være i Nykredit. Og så har vi slet ikke nævnt realkreditkoncernens årelange kamp mod kritiske kreditvurderingsinstitutter, slagsmålet med Konkurrencestyrelsen og enegangen med indførelsen af den komplekse tolagsbelåning.

Med disse og andre ubesvarede spørgsmål indleder Berlingske Business i dag artikelserien »Problemerne tårner sig op for Nykredit«. Målet er at komme tættere på en af danskernes vigtigste finansielle institutioner, der for nylig skiftede den joviale og respekterede topchef Peter Engberg Jensen ud med Nordeas Michael Rasmussen, der endnu har til gode at træde i karakter. Det ser vi snart ske, for Nykredit har bebudet et kommende strategisk skifte, og det er ved at være op over. For bestyrelsen skal se nærmere på strategiarbejdet allerede i begyndelsen af december.

Ingen tvivl er der om, at Nykredit skal tjene flere penge. Det er centralt for hele koncernens evne til at overleve og skabe vækst på længere sigt, for Nykredit kan ikke umiddelbart gå på aktiemarkedet og hente pengene som Danske Bank, Nordea og de andre konkurrenter. For med et vigende resultat på to mia. kroner før skat for årets første ni måneder, hvoraf to tredjedele kommer fra beholdningen af værdipapirer – heraf 700 mio. kr. fra salget af en aktiepost i ejendomsselskabet Jeudan – er der ikke meget at stå imod med for en forvejen presset pengekasse, hvis for eksempel en pludselig rentestigning kaster en bombe af nye nedskrivninger ind i finanssektoren.