Nykredit: Boligpriserne vil fortsætte op i de fleste områder

Boligmarkedets goder bliver næppe heller i de kommende år ligeligt fordelt mellem danskerne, vurderer Nykredit.

I en ny analyse af boligmarkedet estimerer realkreditinstituttet godt nok, at de kommende år generelt vil byde på en positiv prisudvikling for huse og ejerlejligheder.(Foto: Henning Bagger/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en ny analyse af boligmarkedet estimerer realkreditinstituttet godt nok, at de kommende år generelt vil byde på en positiv prisudvikling for huse og ejerlejligheder.

Prisstigningerne bliver dog ikke så høje som sidste år, og mens priserne i storbyerne ventes at stige mest, vil boligpriserne i visse landdistrikter og små byer i bedste fald stå stille, hedder det i analysen.

»Prognosen peger på en boligprisstigning for huse på 2,2 pct. i 2016 for landet som helhed, mens 2017 og 2018 på landsplan vil byde på prisstigninger på henholdsvis 2,3 pct. og 1,5 pct.,« skriver Nykredits chefanalytiker og boligøkonom Mira Lie Nielsen.

For en københavner betyder en prisstigning på 2,2 pct. i 2016 en værdistigning på 225.000 kr. for et gennemsnitshus på 145 kvadratmeter. Det samme hus på Fyn vil blot øge sin værdi med 8700 kr.

»Forskellen fra kommune til kommune kan dog blive endnu mere udtalt, fordi boligprisstigningerne i og omkring de største byer forventes at overstige 3 pct., mens prisudviklingen i visse yderkommuner og landdistrikter vil være meget lav eller decideret negativ,« forudser Nykredit.

Store prisstigninger på lejligheder

For ejerlejligheder er der også forskelle. Generelt ventes prisstigningerne at blive større end prisstigningerne på huse, og især Aalborg kan se frem til et prisløft i 2016.

»Der er stor tilflytning til Aalborg, og samtidig er der blot 8.200 privatejede ejerlejligheder i Aalborg. Prisniveauet er dog fortsat omtrent det halve i Aalborg og Odense i forhold til København,« begrunder Mira Lie Nielsen.

I perioden 2016-2018 er det også fortsat københavnerne, som vil løbe med de største gennemsnitlige årlige prisstigninger på deres ejerlejligheder på 5,1 pct. mod 4,4 pct. i såvel Aalborg som Aarhus og 3,1 pct. i Odense.

Kvadratmeterprisen i København ventes i 2016-2018 at ligge på gennemsnitligt 35.721 kr., mens prisen i Aarhus ligger på lige over 30.000 kr., og den er på omtrent 17-18.000 kr. i Odense og Aalborg.

I 2015 steg priserne i københavnske ejerligheder med 13 pct., og i gennemsnit er priserne steget mere end 10 pct. årligt de sidste tre år. Børnefamilier er dog begyndt at flytte fra hovedstaden, hvilket kan dæmpe prisstigningerne, forudser Nykredit.

»Priserne er kommet op i et leje hvor flere personer flytter fra end til København, hvilket letter presset på boligmarkedet, og gør, at de årlige prisstigninger vil dæmpes i de kommende år,« vurderer Mira Lie Nielsen.

Afdæmpet i fritidshuse

Når det kommer til sommerhusmarkedet, så ventes perioden 2016-2018 blot at give gennemsnitlige årlige prisstigninger på 0,7 pct. Og 2016 ser ud til at byde på et lille prisfald dog også her med regionale forskelle.

»Der er pæn fremgang og høje salgspriser bl.a. udvalgte steder i Nordsjælland og i sommerhusområder tæt på Aarhus og Trekantsområdet, mens priserne på fritidshuse står stille eller fortsat falder i flere nordvestjyske og sjællandske kommuner,« hedder det i analysen.