Nykredit begærer landets største andelsforening konkurs

Andelsboligforeningen Hostrups Have på Frederiksberg er fredag blevet begæret konkurs af Nykredit. Det sker, efter Hostrups Have har besluttet at nedsætte huslejen, så foreningen ikke har penge til at betale Nykredit.

Andelsboligforeningen Hostrups Have på Frederiksberg er fredag blevet begæret konkurs af Nykredit. Det sker, efter Hostrups Have har besluttet at nedsætte huslejen, så foreningen ikke har penge til at betale Nykredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Landets største andelsboligforening, Hostrups Have på Frederiksberg, er begæret konkurs af Nykredit.

Det erfarer Berlingske Business.

Der er nu indkaldt til møde i Skifteretten fredag kl. 09.00.

AB Hostrups Have, der har omkring 680 boliger og 30 erhvervslejemål fordelt på 60.000 kvadratmeter, har lån for omkring 1,1 milliarder kroner hos Nykredit og derudover en såkaldt swap-aftale, der er negativ med 900 millioner kroner. Dog er Hostrups Haves ejendom blot vurderet til 745 millioner kroner.

Som Berlingske Business kunne fortælle torsdag, har andelshaverne i Hostrups Have på en ekstraordinær generalforsamling for nylig vedtaget at nedsætte andelshavernes månedlige husleje. Det betyder, at der kommer færre penge i kassen hos selve foreningen, og dermed er der også færre penge til at betale forpligtelserne, herunder lånene hos Nykredit.

Dermed kommer Hostrups Have til at misligholde lånene hos Nykredit.

»Vi lever naturligvis med, at kunder kan få problemer kortvarigt eller langvarigt med at overholde deres forpligtelser over for os. Det er et vilkår i vores branche. Men vi kan ikke leve med, at nogle kunder bevidst træffer beslutninger, der gør, at de kommer i problemer og ikke længere kan overholde den aftale, som vi har indgået,« udtalte Henrik Rasmussen, der er direktør i Nykredit Bank, til Berlingske Business.

Baggrunden for, at Nykredit nu begærer Hostrups Have konkurs er ifølge Berlingskes oplysninger netop Hostrups Haves beslutning om at nedsætte huslejen.

Nykredit mener, at nedsættelsen af huslejen er ugyldig, og koncernen vil forsøge at få omstødt nedsættelsen. En sådan omstødelse kræver, at Nykredit erklærer Hostrups Have konkurs inden for en periode på tre måneder. Det sker altså allerede fredag.

Onsdag ønskede Hostrups Haves bestyrelse ikke at kommentere sagen med Nykredit. Berlingske Business har fredag igen forsøgt at få kontakt til bestyrelsen samt andelsboligforeningens advokat for at få en kommentar, men det er endnu ikke lykkedes.

LÆS MERE