Nyhedsavisens ejer varsom med at love flere penge

Ejer og bestyrelsesformand i Baugur Group, Jon Asgeir Johannesson, der er storinvestor i Nyhedsavisen, er ikke uforbeholden i sin støtte til den danske gratisavis.

Ejer og bestyrelsesformand i Baugur Group, Jon Asgeir Johannesson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen
Manden der står bag finansieringen af Nyhedsavisen, Baugurs bestyrelsesformand og ejer, islandske Jon Asgeir Johannesson, tøver med at love flere penge til den fremtidige finansiering af Nyhedsavisen.

Over for Business.dk erklærer han sig tilfreds med Nyhedsavisens oplagsmæssige udvikling, men hans opbakning til den fremtidige finansiering af avisen er tøvende.

Svarene er interessante set i lyset af de store underskud, som Nyhedsavisen kører med. På oplagsfronten har Nyhedsavisen fart på og vokser meget, men det er dyrt at drive en delvis husstandsomdelt gratisavis, hvorfor der er brug for mange hundrede millioner kroner til at finansiere driften.

Indtil videre har ejerne, ifølge de seneste offentligt tilgængelige regnskaber, skudt 406 mio. kr. i Nyhedsavisen, penge som formodentlig er tæt på at være væk i dag. Præcist hvor mange penge der er tilbage i i kassen er dog usikkert, da Nyhedsavisens ledelse holder kortene tæt til kroppen, hvad angår de økonomiske forhold på avisen.

I august 2006 sagde Jon Asgeir Johanesson til Børsen om Baugurs syn på finansieringen af Nyhedsavisen:

”Fonden starter med 400 mio. kr., men det kan udbygges op til 800 mio. kr. Det er nok til at trykke en hel del aviser”.

Sidenhen er Nyhedsavisen kommet på gaden, og krigen raser på gratisavis-markedet, hvor Dato, Det Berlingske Officins spiller på markedet, allerede har måttet lade livet efter et markant tab – formodentlig i lejet mellem 150 og 200 mio. kr. Så der er ingen tvivl om, at uden kapitalstærke ejere, vinder man ikke aviskrigen.

Jon Asgeir Johannesson: Vil I komme med mere kapital til driften af Nyhedsavisen?

”Vi vil altid vurdere situationen på det tidspunkt, hvor de beder om flere penge. Men vi har jo allerede smidt nogle penge ind i en fond, så vi får at se,” siger Jon Asgeir Johannesson.

Hvor tålmodige er I med Nyhedsavisen?

”Meget tålmodige”.

Hvad betyder ”meget tålmodig”?

”Vi gør altid det, vi tror er rigtigt. Og når vi stopper med at tro på det, ”then we change our mind”, siger Baugur-ejeren.

Tror du stadig på Nyhedsavisen?

”Ja, jeg mener, de klart har nået deres oplags-mål, så vi får at se”.

I har allerede investeret mange penge i Nyhedsavisen, og nogle vurderer, at de penge er tæt på at være brugt. Vil I investere flere penge i Nyhedsavisen i den nærmeste fremtid?

”Den situation vil opstå, når de vil have flere penge. Vi kigger på investeringen, og så vurderer vi, hvordan det går,” siger Jon Asgeir Johannesson til Business.dk.

Men du er tilfreds med Nyhedsavisen?

”Jeg er kun i Danmark en dag om måneden – maksimalt, så jeg læser ikke avisen, jeg kan ikke læse dansk. Jeg kan ikke sige mere om det,” siger Baugurs bestyrelsesformand.