Nye vindmøller vil give danskerne billigere strøm

Det bliver svenske Vattenfall, der skal stå for at lave vindmølleparken Horns Rev 3. Svenskerne kan lave strømmen billigere og der venter derfor forbrugerne en samlet besparelse på 2,2 mia. kr. over de næste 11 til 12 år.

Svenskerne kan række armene i vejret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En solid pose penge på lidt over to mia. kr., ryger direkte ned i lommerne på de danske forbrugere over de kommende. Det bliver resultatet efter, at svenske Vattelfall Vindkraft a/s har vundet udbuddet af vindmølleparken Horns Rev 3.

Klimaministeriet skriver, at med en pris på 77,0 øre pr. kWh. vil den kommende havvindmøllepark  levere strøm langt billigere end andre havvindmølleparker i både Danmark og udlandet. I forhold til hvad man tidligere har antaget af pris betyder det, at forbrugerne vil opleve en besparelse på 2,2 mia. kr. i faste 2015-priser over de næste 11 til 12 år, lyder det fra ministeriet.

Det er den periode, hvor vindmølleparken vil modtage tilskud.  Herefter vil Horns Rev 3 producere elektricitet til markedspris og ikke længere modtage nogen form for tilskud.

Den lave pris skyldes i høj grad teknologiudvikling i hele vindmølleindustrien kombineret med en meget vellykket udbudsproces.

Med dagens prisniveau bliver Horns Rev 3  32 pct. billigere end sidst Danmark byggede en havmøllepark. Det gør parken til den billigste park i Europa i øjeblikket.

»Med Horns Rev 3 skriver Danmark vindmøllehistorie med et markant fald i omkostningerne til etablering af havvind. Der er ingen tvivl om, at strøm fra havvindmøller fremover vil udgøre en væsentlig del af den grønne omstilling og bidrage effektivt til at mindske CO2 i atmosfæren,« siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen