Nye våben klar i mobilkrigen

Mobilnettet får nøglerolle i et kæmpe puslespil, som landets største teleselskab, TDC, er ved at lægge, og som skal kombinere det nye 4G-mobilnet med landets største kabel-TV-net.

TDC gør klar til at bruge sit opdaterede 4G-mobilnet på hidtil usete måder - og i kombination med telegigantens kabelnet i jorden - til at få hastighederne i vejret i hele Danmark, også her i den københavnske metro, hvor dækningen også skal være i orden. Arkivfoto: Søren Bidstrup, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Parkér for en stund slagsmålet om, hvem der har det bedste mobilnetværk i Danmark, på sidelinien, for det har alle fire store teleselskaber, afhængigt af hvilken rapport de henviser til. Det rigtigt interessante er, hvordan mobildækningen i Danmark - navnlig på datasiden - er skudt i vejret bare det seneste år og bliver en meget vigtig brik fremover i en hidtil uset kombination med de nedgravede tele- og internetkabler, når masser af nye dimser og dingenoter vil »på«, og når der skal skrues op i områder, hvor det lige nu kniber med de højere hastigheder.

»Du har helt ret i, at hvad man kan bruge teknologien til, er det interessante, men perspektiverne er så store, at det at have det bedste net og være førende på teknologien er supervigtigt og bliver det i endnu højere grad. Kunsten er nu, at både vi selv og IT-leverandørerne kommer på banen og udnytter alle de nye muliger - og får tænkt tingene stort nok,« siger Peter Schleidt, koncerndirektør med ansvar for alle TDCs netværk, til Berlingske.

Og, jo, TDC har lige af Teknologisk Institut fået ord og tal på, at TDCs mobilnet er det bedst dækkende og fungerende, hvilket Peter Schleidt selvsagt finder »rart, når man stadig er nummer 1«. Men målingen viser faktisk, at også TDCs nærmeste konkurrenter - Telia og Telenor, der har fælles mobilnet i Danmark - har gjort store fremskridt siden sidste års måling, og dét er der for alvor perspektiver i.

Kæmpe måling over hele Danmark

Teknologisk Institut har - som i 2014 og 2015 - testet og målt 500 forskellige steder i Danmark - på landet, i byer, på øer, i skove og på strande -, hvordan en af de mest solgte telefoner herhjemme, en iPhone 6S, fungerer og holder forbindelsen på alle tre mobilnet, TDCs, Telia/Telenors fælles og »3«s. TDC har bestilt og betalt for analysen, hvor Teknologisk Institut har købt taletidskort hos alle fire store selskaber og prøvet dem af ude i virkeligheden.

Succeskriterierne er 30 sekunders fejlfri mobilsamtale, download af 10 megabyte data inden for 15 sekunder, afsendelse af 10 megabyte data inden for 30 sekunder og visning af 60 sekunders film på YouTube uden hakken og ventetid.

Teknologisk Instituts konklusion er, at TDCs mobilnet leverer den bedste kundeoplevelse. Telenor og Telia deler andenpladsen og har sammen med TDC forbedret den samlede kundeoplevelse i forhold til 2015, mens »3« ligger på samme niveau som i 2015. TDC trækker særligt sejren hjem i undersøgelsen med »markant bedre adgang til 4G end de tre øvrige teleselskaber«, altså på datasiden, hvor der i 89 procent af landet er adgang til TDCs 4G-net mod 59 procent til Telias og Telenors fælles net og 54 procent til »3«s 4G-net. På talesiden står alle fire selskaber stort set lige og får topscore.

TDCs score er i 2016 på 88 procent mod 74 procent for et år siden. Telia er med 60 procent nummer 2 mod 43 procent for et år siden, Telenor er gået frem fra 43 procent til 58 procent, mens »3« i målingen stadig ligger på 38 procent.

Nu kan man rigtigt rage til sig

Mobilnettene får langt større roller at spille i år og fremefter end blot at sikre, at vi kan tale og komme på nettet helst overalt. I 2014 var halvdelen af al mobiltrafik i TDCs net tale. Sidste år udgjorde tale blot 25 procent, og 4G-trafikken overhalede 3G-trafikken. I dag er 4G-trafikken tre gange så stor som 3G og almindelig tale tilsammen. I 2015 voksede datamængderne på mobilnettene med 200 procent, og der er ingen tegn på, at det skulle blive spor mindre.

Derfor har Danmark som det første land i Europa indført en ny teknologi (for nørderne: »carrier aggregation«), hvor man populært sagt kan slå de mange mobilnet og -frekvenser sammen, så nyere telefoner - en iPhone 6S eller de nyeste Samsung-telefoner - kan udnytte det hele på én gang og i princippet komme helt op på hastigheder og kapacitet på 400 megabit i sekundet - hvis man er alene i en sen nattetime i København, ikke som deltager på en stor musikfestival.

»Fidusen er, at man simpelt hen kan rage mere til sig, end man ellers ville kunne,« forklarer Peter Schleidt.

Klar til Tingenes Internet i år

Og det slutter slet ikke her. I år vil i alle tilfælde TDC og Telenor være klar med både tale over 4G-nettet (såkaldt »Voice over LTE«), som ikke hidtil har været muligt, og til at bruge folks trådløse routere i hjemmene som forlængede mobilmaster (såkaldt »wifi-calling«) for at forbedre mobildækningen indendørs, hvor signalerne fra de udendørs master normalt har vanskeligere ved at trænge ind gennem mure og vægge.

»Begge dele bliver virkeligt stort i år, fordi de kan trække på 4G-nettet. Det vil betyde kæmpe fordele alle steder,« fastslår Peter Schleidt.

Men også i år vil TDC have gjort sit mobilnet klar til at tage imod den syndflod af små sensorer og målere, som snart vil blive koblet på nettet og sende data af sted om alt muligt. »Narrowband LTE« (smalbånds-LTE) hedder den teknologi, hvorigennem skraldespande selv melder, når de skal tømmes, P-pladser melder optaget eller fri, stjålne cykler melder deres position o.s.v. på Tingenes Internet. Standarden er netop blevet vedtaget, og dimserne bruger næsten ingen strøm, så batterierne vil holde i fem-ti år.

»Vi er i drift i år. Det vil ikke påvirke væksten i datatrafikken synderligt. De sender kun meget få data og ikke særligt tit. Det, der giver datavæksten, er video. Sidste år steg TDCs kunders brug af data på mobiltelefoner, tablets og PCer 400 procent, og vi forventer yderligere 400 procents stigning i år,« siger TDCs netværksansvarlige.

Kabelnet og mobilnet kombinerer hastigheden

TDC har for 2016 sat 3,5 milliarder kroner af til at udbygge og opgradere sine faste og mobile net, heriblandt sikre, at hele det TDC-ejede kabel-TV-selskab YouSees net til 1,1 millioner husstande vil kunne levere internethastigheder på en gigabit i sekundet. Af de 3,5 milliarder skal lige under en milliard bruges til mobilinvesteringer. Blandt andet skal der sættes yderligere 100 mobilmaster op for at forbedre dækningen. Det koster som tommelfingerregel en million kroner pr. mast, som konkurrenterne efterfølgende får mulighed for at bruge, ligesom TDC kan bruge konkurrenternes.

Men TDC forventer fra 2018 at kunne pumpe fart i kabel-TV-nettet, der rækker ud til godt halvdelen af de danske husstande, så tophastigheden ikke længere er en gigabit i sekundet men 10 gigabit.

»Og vel at værke synkront, altså 10 gigabit både upload og download pr. kunde til halvdelen af danskerne, som i 2020 derfor vil have adgang til det hundreddobbelte af de 100 megabit i sekundet, som er regeringens målsætning,« siger Peter Schleidt.

Men hvad med den anden halvdel af danskerne, som ikke bor i nærheden af TDCs kabelnet? Her er 4G-mobildækningen nu så omfattende, at den kommer på banen som supplement til de faste net.

»Som standard sælger vi allerede bredbånd til erhvervsvirksomheder med et 4G-kort som backup, hvis nogen graver et kabel over, så man altid har forbindelse. Men både til erhvervs- og privatkunder er vi ved at udvikle muligheden for at kunne kombinere faste net og mobilnet. Hvis man i sommerhuset måske kun har 20 megabit på den faste forbindelse men måske 40 megabit på mobilt bredbånd, vil TDC-kunder fra 2017 kunne kombinere disse to og få 60 megabit. Vores mål er, at 98 procent af de danske hjem i 2018 skal kunne få mindst 10 megabit - det er ikke fantastisk men dog nok til at streame TV, kunne bruge telemedicin og Tingenes Internet m.m. I 2019 skal de 10 megabit så gerne blive til 20 megabit o.s.v. Vi prøver med mobilnettet at få resten af Danmark med,« siger Peter Schleidt.

Og derfor har det så alligevel betydning, at man kan dokumentere, at man har Danmarks bedste net.