Nye udgaver af både iOS og Android klar

Apple og Google opdaterer deres mobilstyresystemer samtidig og får rettet en række fejl.

Med den nye Android 5.1-software (med tilnavnet Lollipop eller Slikkepind) kan man på telefoner, som kan håndtere to SIM-kort, nu vælge undervejs, hvilket nummer man vil bruge til f.eks. at ringe fra som her. Foto: Google Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med få dages mellemrum er verdens to største mobilstyresystemer blevet opdateret.

Apple frigav mandag aften i forbindelse med præsentationen af sit smartur Apple Watch den nye iOS 8.2-software til iPhone-telefoner, iPad-tavle-PCer og iPod-musikafspillere, og tirsdag opdaterede konkurrenten Google sit mobilstyresystem, Android, til version 5.1. Det er den første større opdatering af Android 5, som også kaldes for Lollipop.

Android 5.1 rummer en række nye funktioner, heriblandt bedre beskyttelse, understøttelse af udstyr med flere SIM-kort i (det har indtil nu krævet særskilt software) og mulighed for opkald i HD-kvalitet til de telefoner og netværk, som understøtter den mulighed. Android 5.1 retter også en række problemer for at blive mere stabil.

Med den nye Enhedsbeskyttelse vil ens telefon forblive låst, hvis man mister den, indtil man logger på med sin Google-konto, også selv om nogen stiller telefonen tilbage til fabriksindstillingerne, hvis de finder eller stjæler telefonen. Med flere SIM-kort kan man undervejs vælge, hvilket telefonnummer man ønsker at bruge til hvilken opgave.

Google-opdateringer længe undervejs

Apple har selv fuld kontrol med alt udstyr, som bruger iOS som styresystem. Det kommer nemlig kun fra Apple selv. Derfor går folk normalt også hurtigere over til den nyeste version.

Modsat kan Google blot lægge en opdatering til Android ud, men det er kun få telefoner, tavle-PCer m.m., som bruger den rene udgave af Android. Langt de fleste mobil- og tavlecomputerproducenter tilpasser Android og ændrer på brugerfladen, så den skiller sig lidt ud og passer bedre til, hvad de gerne vil give deres brugere. Samsung, HTC og Sony er blandt dem, der lægger eget design og egne funktioner ind, og de er stadig ikke nået igennem opgraderingen til Android 5.0.

Derfor kan en opdatering af den rene Android-software heller ikke umiddelbart hentes ned på de fleste Android-telefoner og -tavle-PCer. Producenterne skal først gentilpasse den og herefter lægge den klar.

Apple retter alvorligt sikkerhedshul

Den nye iOS 8.2 retter en række fejl og problemer, som brugere med iOS 8 har kæmpet med, og kommer også med en række forbedringer. Sundhedsapplikationen Health er blevet ændret, og postprogrammet er blevet forbedret. Med følger også den Apple Watch-applikation, som er nødvendig, hvis man vil investere mindst 2.400 kroner i Apple-uret, når det fra april sælges - om end ikke i Danmark. Uret virker udelukkende, hvis man har en iPhone 5 eller nyere. For de fleste iPhone-brugere vil Watch-applikationen være ligegyldig og kan gemmes i en mappe eller helt slettes.

iOS 8.2 lukker et alvorligt sikkerhedshul, kaldet Freak, som findes i årevis har været i både Apple- og Google-software. Også et privatlivsproblem, hvor applikationer kunne spore, hvor langt man er rejst, og hvilke fly man har taget, er blevet løst. Tilsvarende er problemer med lydbøger, som ikke vil slettes, musikafspilningslister, som ikke vil synkronisere, grafikker, som viser forkerte værdier, kalenderproblemer og problemer med at sætte iCloud tilbage til nul nu en saga blott, siger Apple.

Nogle amerikanske teknologimedier melder om, at mange brugere klager over batteritiden efter at have opgraderet til iOS 8.2.

iOS 8.2 kan hentes på det udstyr, som nu kan køre iOS 8. Det gælder iPhone 4-6, iPad 2 og fremefter, iPad Mini og fremover og 5. generation af iPod Touch.

LÆS MERE