Nye tider for medicinalbranchen

Medicinalselskaberne over hele verden står over for et sporskifte. Efter årtier med eksplosiv vækst og jagt på nye storsællerter skal man nu til at indstille sig på en mere konservativ drift.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Risici skal under kontrol, og indtjeningen kommer ned på niveau med andre brancher. Det er konklusionen fra en ny global analyse, som analyseselskabet Deloitte har lavet sammen med Economist Intelligence Unit.

Branchen er de senere år stødt ind i et antal hindringer for den hurtige vækst. Der har været stigende pres på medicinpriserne, høje omkostninger til forskning og i visse tilfælde fald i aktiekurser.

- Det har tvunget virksomhederne til at revurdere deres forretningsmodeller. En række af de største koncerner er midt i en grundlæggende forandring af deres strategi, siger Morten Egelund, partner i Deloitte.

De kommende år vil byde på yderligere udfordringer. Patenter udløber og erstattes af konkurrence fra kopimedicin. Produktiviteten falder inden for forskningen, og konsolidering på færre store selskaber, der økonomisk set er fornuftig nok, hæmmer entreprenørånden.

Priserne vil også fremover være under pres, og selskaberne skal arbejde hårdt for at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.

- De danske flagskibe i branchen som Novo Nordisk, Lundbeck og Nycomed står over for de samme udfordringer, siger Morten Egelund.

Han fremhæver, at de danske virksomheder er godt i gang med at forandre sig. Det betyder for eksempel nytænkning inden for arbejdet med forskning og udvikling, en strømlinet indsats på salg og markedsføring samt stærkt fokus på globalisering.

- Samlet set er der dog tale om absolut store udfordringer for den danske medicinalbranche, siger Morten Egelund.

Analysen bygger på en undersøgelse, hvor ledende direktører fra 360 af verdens største medicinalvirksomheder har deltaget.

/ritzau/