Nye tegn på Android-telefoner fra Blackberry

Den pressede, canadiske mobilproducent har købt to netadresser med Android-navnet i.

Blackberrys topchef, John Chen, har ikke afvist at ville producere Android-telefoner, men det skal først være, når Android er gjort sikkert nok. Arkivfoto: Mark Blinch, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK BLINCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forlydenderne om, at den canadiske mobilproducent Blackberry vil kaste sig over Android-telefoner, har fået ny næring, efter at det er kommet frem, at Blackberry har købt to internetadresser med Android-navnet i.

AndroidSecured.com og AndroidSecured.net er blevet indregistreret af Blackberry, som kæmper med at gøre sig gældende blandt de store på smartphonemarkedet med sine egne mobiltelefoner under firmanavnet og med Blackberrys egen software.

Først klar, når Android er sikker

Blackberry var tidligere især erhvervslivets foretrukne mobilmærke, fordi al kommunikation kørte krypteret på Blackberrys eget net og dermed formodedes at være sikrere end øvrig mobilkommunikation. Blackberry vandt sit ry ved som den første at levere telefoner med fuldt tastatur, altså med alle bogstaver på hver sin tast som på et computertastatur.

Men siden Apple i 2007 sendte sin første iPhone på gaden og vendt totalt op og ned på mobilmarkedet, er det kun gået tilbage for Blackberry, som har været igennem utallige sparerunder, omstruktureringer, strategitilpasninger og ledelsesskift. Sidste år var virksomheden ved at måtte lukke men lagde så igen strategien om og begyndte at producere de mobilapplikationer, som Blackberry-ejerne værdsætter mest, til andre styresystemer som Googles Android, der lige nu ligger på 80 procent af alle smartphonetelefoner, som ruller ud fra fabrikkerne i verden.

For nogle måneder siden begyndte rygterne at gå om, at Blackberry direkte ville lave sine egne Android-telefoner. Blackberrys topchef, John Chen, har kun villet sige, at Blackberry udelukkende ville tænke i Android-baner, hvis han kan »sikre Android«, der har et sikkerhedsmæssigt noget blakket ry.

Erfaring med at sikre Android

Registreringen af de to netadresser tyder på, at det er lykkedes at komme nærmere på at kunne levere en særligt sikret udgave af Android, som Blackberrys erhvervskunder vil sætte pris på at bruge. Blackberry har allerede et softwaresystem, BES12, som virksomheder bruger til at sikre Android-, iOS-, Windows- og Blackberry-telefoner på deres netværk. Blackberry hjælper allerede den sydkoreanske elektronikgigant Samsung, verdens største mobilproducent, med at sikre Android-telefoner, ligesom flyfabrikanten Boeing har fået Blackberry til at hjælpe med at bygge den ultrasikrede Boeing Black-smartphone med Android til militær- og sikkerhedskunder.

Blackberrys eget styresystem er Blackberry 10, som trods mange roser ikke har formået at nå bredt ud.