Nye TDC-ejere vil satse på 5G

Foto: Torkil Adsersen

De nye TDC-ejere vil satse alt på infrastruktur på fremtidens mobilnetværk, 5G. Men flere eksperter vurderer dog, at teleselskabets indtjening kan komme under voldsomt pres, hvis de nye ejere fastholder planen om at satse på udrulning af teleinfrastruktur.

Det skriver Jyllands-Posten.

Lige rundt om hjørnet lurer massive milliardinvesteringer i den næste generation af mobilnetværket, 5G, for de nye TDC-ejere, der samtidig vil udrulle fibernet i stor stil.

»5G kræver meget store investeringer i nye frekvenser, teknologi og telemaster. Vi snakker mange milliarder, fordi de skal købe flere frekvenser og bygge langt flere antenner. Det virker urealistisk, at TDC-ejerne også vil udrulle kostbart fibernet i stor stil. Det vil i hvert fald gå ud over TDC's afkast,« siger Michael Jensen, teleekspert hos konsulenthuset Netplan til Jyllands-Posten.

Selskaber mangler også både en topchef og en permanent bestyrelsesformand. Derfor står TDC i stampe, mens konkurrenterne som Telia og Telenor er langt med 5G i Norge, Sverige og Finland. Det er dog ikke kun ledelseskrisen, som tynger TDC på 5G-fronten. 5G-forretningsmodellen er også svær at gennemskue i Danmark, da mobilpriserne er så lave.

»Prispresset på det danske mobilmarked gør 5G-udrulningen mindre attraktiv for teleselskaberne på kort sigt. Så det er meget tvivlsomt, om TDC-ejerne vil kaste store milliardbeløb efter 5G, hvis ikke de kan se et sikkert afkast forude,« siger Peter Kurt Nielsen, teleanalytiker hos ABG Sundal Collier, til Jyllands-Posten.

TDC tester lige nu 5G-teknologien, men virksomheden ønsker ikke at udtale sig om investeringsbehovet eller strategien på grund af ejerskiftet.

/ritzau/FINANS