Nye tavle-PCer skubber fortsat på

Sony klar med ny - og dyr - topmodel, men også billigere og bedre modeller kommer snart på hylderne.

Xperia Z4 Tablet er Sonys helt nye tavle-PC på 10 tommer, igen vandtæt. Sony Mobile havde dog ikke en ny Xperia-toptelefon med på Mobile World Congress som afløser for Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact. Foto: Sony Mobile Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er fortsat fuldt tryk på udviklingen af stadig mere avancerede men også af stadig billigere tavlecomputere.

Sony Mobile, som gennem de seneste år har haft stor succes med og fået megen ros for sine Xperia Z-tavlecomputere, præsenterede mandag på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona i det nordøstlige Spanien sin nyeste model, den 10,1 tommer store Xperia Z4. Den ligger i den absolut dyre ende af tavle-PCer med en pris på 5.000 kroner for udgaven, der kan kobles på mobilnettet, og 4.200 kroner for den udgave, der udelukkende kan bruge trådløse forbindelser.

Xperia Z4 er 6,1 millimeter tyk og vejer 389 gram. Kameraet i den tager billeder i en opløsning på 8,1 megapixler, mens frontkameraet, som både kan bruges til videosamtaler og selvportrætter, kan klare op til 5,1 megapixler. Og så fortsætter Sony med at sikre, at både nye telefoner og tavle-PCer arbejder sammen med Sonys Playstation 4, som i Norden er langt den bedst sælgende spillekonsol i forhold til konkurrenten Microsofts Xbox One.

Også billigere modeller på vej

Også kinesiske Lenovo, som er verdens største PC-producent, klør på med såkaldt »prisvenlige« tavle-PCer. Tre nye - de Android-styrede Tab 2 A8 og Tab 2 A10-70 samt den Windows-styrede Ideapax Miix 300 - kommer i løbet af maj og juni til Danmark og ligger i et prisleje fra 1.300 til 2.600 kroner med Windows-modellen som den dyreste. Tab 2 A8 med en skærm på otte tommer er Lenovos første med den helt nye Android 5.0 Lollipop-udgave af Googles mobilstyresystem.

Tavle-PCen fik sit gennembrud, da Apple i 2010 lancerede sin første iPad. I mange år tidligere havde flere af de store teknologiproducenter sendt adskillige tavle-PCer på markedet, uden at de fængede - typisk fordi de var alt for klodsede og tunge. Siden har tavle-PC-salget taget fart. Alene i Danmark blev der i oktober-december 2014 solgt 329.100 tavle-PCer, viser en opgørelse fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Nu kan man få absolut hæderlige tavle-PCer helt ned til 700-800 kroner. De klarer almindelige, dagligdags opgaver som hurtigt at kunne komme på nettet, skrive noter, læse post, spille enklere spil og se film på - med eller uden netforbindelse.

Supermarkedskæder laver egne tavle-PCer

I Frankrig og Storbritannien er store supermarkedskæder som henholdsvis Carrefour og Tesco begyndt at sælge deres egne tavle-PCer til meget små priser. De er - i bedste stil med den amerikanske internetgigant Amazons tankegang - sat op, så man let kan handle i supermarkedskædens netbutik. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Tesco på tre måneder solgt 400.000 tavle-PCer til 119 pund eller 1.200 kroner stykket siden lanceringen i september.