Nye tal giver fedtskat medvind

Nye tal viser, at danskerne køber mindre smør og færre kiks og småkager, efter at fedtafgiften blev indført.

Nye tal viser, at danskerne køber mindre smør og færre kiks og småkager, efter at fedtafgiften blev indført. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Christiansborg er de fleste enige om, at fedtafgiften skal afskaffes. Men nye tal viser, at danskerne køber mindre smør og færre kiks og småkager, efter at fedtafgiften blev indført.

Vi købte 700 ton mindre af smør og blandingsprodukter i første halvår 2012 i forhold til samme periode sidste år. Når det gælder kiks og småkager, der også er omfattet af fedtafgiften, tegner der sig et lignende billede. Her er salget faldet med 500 ton, viser tal som Søndagsavisen har fået fra Nielsen ScanTrack Dagligvareindeks.

Eksperter er enige om, at tallene tyder på, at fedtafgiften har haft en positiv effekt. »I forhold til smør og kiks er det forholdsvis klart, at den tidligere regering har fået de ændringer, den er gået efter,« siger økonomiprofessor fra Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Søndagsavisen.

»Udviklingen kunne da godt tyde på en effekt af fedtafgiften,« siger Jørgen Dejgård Jensen, der er seniorforsker ved Fødevareøkonomisk Institut, men tilføjer: »Det vil kræve nærmere undersøgelser at afdække, i hvor høj grad forbrugsnedgangen kan tilskrives fedtafgiften.«

Fedtafgiften trådte i kraft for under et år siden, og ideen var, at den skulle give penge i statskassen og forbedre folkesundheden. Det skønnes, at staten tjener 1,3 milliarder kroner om året på fedtafgiften, og de seneste salgstal tyder på, at danskerne køber færre fede fødevarer. Men selv om det ser ud til, at fedtafgiften virker efter hensigten, står politikerne nu i kø for at afskaffe den.