Nye tabere i finansen: Danske Bank rykker fra de andre

Alt i alt er den danske finanssektor en stillestående branche. De svinger stort set i takt, alt efter renteniveau og danskerne forbrugsmønster. Men dykker vi lidt længere ned i tallene, kan vi se, at Danske Bank vinder markedsandele og reelt rykker fra konkurrenterne i 2015.

Formand Ole Andersen th. og adm. direktør Thomas Borgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Selv om Danske Banks indtægter falder med syv procent, udgør indtægterne i 2015 58 procent af de 40 største bankers samlede indtægter.

I toppen af hierarkiet er Nordea, Nykredit Bank og Saxo Bank hårdest ramt.

Vender vi blikket mod bankernes overskud efter skat, kan vi se, at Danske Bank henter over halvdelen af sektorens samlede overskud. Fremgangen for Danske Bank er på 9,2 milliarder kroner. De 39 øvrige banker har kun øget overskuddet efter skat med lidt over 800 millioner kroner, men det skyldes dog primært Nordea og Saxo Bank, som oplevede en nedgang i overskuddet på henholdsvis 1,76 milliarder kroner og 1,03 milliarder kroner.

Saxo Bank får sektorens største underskud med Alm. Brand Bank, Basisbank og BankNordik på de følgende pladser med banker i trecifrede millionunderskud.

Basisbank kontrolleres af bankdirektør Lars Thuesen, som også slås med underskud i Jet Time. Han har fortalt til Berlingske Business, at hans lommer er blevet tømt, men åbenbart ikke helt. Han har i hvert fald fundet midler og modstandskraft nok til at gennemføre to genopretnings-operationer på samme tid.

Ny i klubben er Broager Sparekasse, som skubber Merkur Bank ud af top 40.

Pædagoger i hopla

Giganterne i lyseblå skjorter og mørke jakkesæt bør skele misundeligt til pædagogerne, for er der et selskab, som virkelig skiller sig ud i 2015, er det Pædagogernes Pensionskasse.

Den har ikke alene den bedste resultatfremgang med næsten en milliard kroner, men også branchens bedste egenkapitalforretning på 31 procent.

Pædagogernes Pensionskasse overgår dermed klassens traditionelle vindere, Topdanmark og Tryg. Begge selskaber har haft en markant nedgang i overskuddet, men imodsætning til PFA får de milliardoverskud og fastholder stadig flotte forrentninger af egenkapitalen.

Pædagogerne har i flere år haft fokus på omkostningerne, hvor admini­stra­tions­bidraget fra medlemmerne i 2015 faldt til 285 kroner pr. medlem fra 398 kroner pr. medlem i 2014. En del skyldes momsrefusion fra Skat, som er midlertidig, men en betydelig del af besparelserne kommer fra forenkling og digitalisering.

PFA Pension har oplevet branchens største fremgang på 13 procent og har dermed øget afstanden til Danica Pension, omend PFA Pension vender tilbage med et underskud efter skat. Topdanmark og Sampension følger lige i halen på PFA, når det gælder vækst i bruttopræmieindtægter.

Fagbevægelsens forsikringsselskab, ­Alka, der efterhånden er blevet en markant sponsor for bl.a. Superligaen, fastholder en pæn forrentning af egenkapitalen som fjerdebedste i denne liga.

Danske igen i top

Det er ikke lige til at se, at realkreditinstitutterne bliver anklaget for at flå kunderne for gebyrer. Hele branchen mister præmieindtægter bortset fra BRFkredit, der øger indtægerne med en enkelt procent.

BRFkredit er i 2014 blevet overtaget af Jyske Bank, så nu har hver af tre største banker deres egen realkreditinstitut.

Danske Banks realkreditinstitut, Realkredit Danmark, er ligesom sidste år selskabet med højeste overskud på 3,9 milliarder kroner efter skat eller en forbedring på godt 800 millioner kroner.

I 2015 slår Realkredit Danmark også Nordea Kredit i egenkapitalforretning.