Nye systemer styrer firmaer gennem krisen

Danske virksomheder investerer godt syv mia kr. om året i nye systemer til styring af projekter, produktion og økonomi. På trods af finanskrisen fortsætter investeringerne også i år. SAP og Microsoft har skilt sig ud på leverandørsiden.

Projektlederchef i BWSC Bent Sørensen står i spidsen for indførelsen af nyt IT-baseret forretningssystem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Altschul
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At konstruere og bygge dieselkraftværker mange steder i verden er en kompliceret opgave, der kræver detaljeret styring - både af byggeprojektet, den økonomi og det ressourceforbrug, der ligger bag.

Det ved de alt om hos BWSC i Allerød, et selskab der er rundet af den gamle B&W-koncern.

Her står projektlederchef Bent Sørensen i spidsen for indførelsen af nyt IT-baseret forretningssystem, der gerne skulle gøre det muligt for virksomheden at styre sine projekter og økonomien bag dem endnu bedre end i dag.

Systemet er et såkaldt ERP-system - ERP står for Enterprise, Ressource, Planning. De fleste større danske virksomheder har i dag et sådant system, eller også er de som BWSC i færd med at få det. Eksperter anslår, at danske virksomheder sidste år investerede i størrelsesordenen syv milliarder kr. i ERP-systemer.

Også i år bliver der investeret store beløb, for uanset finanskrise, så har de fleste større virksomheder behov for at kunne styre projekter, salg, økonomi og forbrug af personale og andre ressourcer på en måde, der giver ledelsen et samlet overblik over udviklingen og mulighed for at handle i tide.

I den sammenhæng er BWSC med i alt 470 medarbejdere og en omsætning på ca. 900 mio. kr. ingen undtagelse.

Selskabet har i dag separate økonomi- og projektstyringssystemer med en begrænset dataintegration.

Desuden ligger der hundredvis af små excel-regneark rundt omkring hos de mange medarbejdere. Med det nye ERP-system får BWSC nu en fælles platform, som alle kan arbejde på. Og der vil desuden blive skabt en langt større gennemsigtighed i projekterne og i data, end tilfældet er i dag. Den viden, der ligger i regnearkene, bliver pludselig hver BWSC-medarbejders eje.

Gamle systemer
Beslutningen om at investere ca. 30 mio. kr. blev taget af BWSC’s bestyrelse, fordi virksomheden ganske enkelt er vokset fra sine gamle systemer. En del af disse systemer er efterhånden besværlige at vedligeholde, og de kan under alle omstændigheder ikke håndtere de mange nye forretningsområder, som BWSC har taget op i de senere år.

BWSC har været igennem en omfattende proces med prækvalificering, kravspecifikation, tilbudsgivning og efterfølgende workshop med tre leverandører, inden man valgte firmaet IFS til at levere systemet.

Processen, det behov, systemet dækker hos BWSC og formålet med at indføre det, er ifølge direktør Herbert Nathan typisk for, hvordan det foregår i mange virksomheder. Herbert Nathan er specialist i ERP-systemer og har netop lagt sidste hånd på en ny rapport om det danske ERP-marked og dets aktører.

»Finanskrisen får nok enkelte virksomheder til at udskyde anskaffelsen af ERP-systemer, men i langt de fleste tilfælde vil der stadig være en god business-case for at bruge penge på dem,« mener Herbert Nathan, der sammen med Økonomiforum og Berlingske Media arrangerer en stor messe for forretningssystemer 3.-4. marts i år i Danmarks Radios nye koncertsal.

Kamp om midtbanen
Ifølge Herbert Nathans nye rapport står kampen om at forsyne danske virksomheder nu især på det man kunne kalde midtbanen. De helt store virksomheder har efterhånden fået installeret ERP-løsninger – typisk fra tyske SAP.

I dag er turen kommet til de mellemstore virksomheder med en omsætning på mellem 600 mio. kr. og 6 mia. kr. og mindre virksomheder ned til 200 mio. kr.

På leverandørsiden har SAP og Microsoft skilt sig ud og vundet markedsandele i de senere år – bl.a. i kraft af et omfattende forhandlernet. Alligevel er der mange leverandører på markedet i Danmark, og flere af dem kæmper en hård kamp for at få fodfæste. Senest er spillere som Agressor og andre kommet til. De har ikke et omfattende forhandlernet, men satser til gengæld på at opnå markedsandele ved at give deres få, men store kunder, fuld opmærksomhed.

Fra to til 20 mio. kr.
Et ERP-system koster typisk mellem to og 20 mio. kr. alt afhængig af, hvor omfattende det er og hvor mange brugere, der skal skal have adgang til at betjene det.

Stadig flere virksomheder lader sig ikke nøjes med standardiserede systemer, men forlanger desuden brancheløsninger specifikt tilrettet til f.eks. rederiers eller produktionsvirksomheders behov.

Her har de mindre leverandører eller store leverandører med partnere, der kan specialisere sig i brancher, gode markedsmuligheder, vurderer Herbert Nathan.

Han ser samtidig en tendens til, at stadig flere af de nye ERP-systemer bygges op omkring specifikke brugeroller. Han savner dog samtidig nytænkning hos leverandørerne og efterlyser bl.a. nye systemer - baseret på en tre-dimensionale løsninger.

Endnu ser man heller ikke store ERP-systemer, som tilgængelige som softvare as a service på en internetbaseret platform.

»Leverandørerne har typisk været på markedet længe med de her løsninger, der er oprindelig født i en anden proprietær verden. Samtidig er virksomhederne meget afhængige af, at systemerne altid fungerer. Derfor har vi hidtil holdt igen med at bruge internetbaserede løsninger, hvor du hiver hele din ERP-software ud af væggen,« siger Herbert Nathan.

Tid til nye systemer
Han vurderer, at det er nu, at virksomhederne har tiden og medarbejderne til at påtage sig den meget omfattende implementeringsopgave, som er forbundet med anskaffelse af nye systemer, og som jævntligt har ført til skandaler - ikke bare i private, men også i offentlige virksomheder.

»For hver ekstern konsulent, der er tilknyttet et ERP-projekt, siger vi, at der skal involveres to medarbejdere i virksomheden. Dem har man måske nu. Hvis samtidig ERP-systemerne kan spare administration ved mere effektiv styring, kan der lige nu være en god businesscase for at købe nyt,« slutter Herbert Nathan.

BWSCs projektlederchef Bent Sørensen er enig i denne betragtning og tilføjer, at under alle omstændigheder må en virksomhed forvente at bruge betydelige medarbejdertimer i et ERP-projekt for at få det optimale ud af det nye system.