Nye spionrygter rammer Huawei

Stor aftale, som skulle bringe Huawei-telefoner tilbage på hylderne i USA, er faldet til jorden.

Huawei har travlt med at promovere sin nye toptelefon, Mate 10 Pro, som kom til Danmark lige op til jul, på verdens største forbrugerelektronikmesse i Las Vegas i denne uge. Her skulle en stor og vigtig aftale have været annonceret. Den er nu droppet. Foto. Steve Marcus, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE MARCUS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LAS VEGAS, USA: Ny frygt for, at den kinesiske mobilgigant Huawei kan bruge mobilnet og mobilmaster til at udspionere amerikanerne, koster Huawei en stor med telegiganten AT&T.

Aftalen om, at AT&T skulle sælge Huawei-telefoner i USA, var ellers på plads efter to års forarbejde, og der var allerede sat annoncer op på de store reklameskilte forud for, at aftalen officielt skulle præsenteres onsdag på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i Las Vegas i det sydøstlige USA, skriver Financial Times.

Også TDC-aftale overvåges

Huawei har sammen med en anden kinesisk mobilkæmpe, ZTE, gennem mange år været i søgelyset i USA. Frygten går på, at Huawei har for tætte bånd til den kinesiske regering, fordi stiften og topchefen, Ren Zhengfei, har en fortid i den kinesiske folkehær.

Adskillige og særdeles grundige amerikanske undersøgelser har uden held forsøgt at finde tegn på, at udstyr fra verdens tredjestørste leverandør af mobilmaster - efter svenske Ericsson og finske Nokia - bliver brugt til, at den kinesiske regering og efterretningstjeneste kan lytte med på alt, hvad der foregår.

De amerikanske teleselskaber har derfor haft forbud mod at købe infrastrukturudstyr hos Huawei. Tilsvarende måtte TDCs aftale med Huawei om at lade kineserne stå for driften og udviklingen af TDCs mobilnet i Danmark en tur om Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste. Heller ikke den har kunnet påpege risici ved Huawei.

Mobilaftale med AT&T var vigtig for fremtiden

Huawei er også verdens tredjestørste mobilproducent efter Samsung og Apple og havde sat sin lid til Mate 10-toptelefonen, som blev lanceret sidst i oktober og skulle skabe nyt håb om fodfæste i USA. Huawei forhandler med det andet store teleselskab i USA, Verizon, om en anden aftale.

Senatets og Repræsentanternes Hus' efterretningskomité har rådgivet USA om, at man »bør se med mistro på kinesiske teleselskabers fortsatte indtog på det amerikanske telemarked«, hvorfor ethvert opkøb fra Huawei eller ZTE bør blokeres, ligesom man bør undgå at bruge deres udstyr i noget system, som bruges af myndighederne, eller som på anden vis er følsomt.

Hverken AT&T eller Huawei ønsker at kommentere den bristede aftale.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES). Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).