Nye solceller bringer støtteordning i knæ

Det er gået så hurtigt med udbygningen af de danske solcelleparker, at den støtteordning, der er indført, står til at overskride sit budget med 170 millioner kroner.

Solcelleanlæg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den massive udbygning af de danske vindmølleparker er kommet bag på myndighederne. Partierne bag energiforliget har kun godkendt økonomi til 260 MW på den såkaldte overgangsordning, men efter en stor udbygning af solceller i december er der potentiale til godkendte anlæg på op til 300 MW. Det skriver Jyllands-Posten.

Alene i december måned blev der tilsluttet hele 80 MW, og den store aktivitet i årets mørkeste måned har en logisk årsag. Støtten til solceller bliver nemlig sat gradvist ned fra år til år som følge af overgangsordningen. Det betyder, at et solcelleanlæg opført i december 2015 får et pristillæg på 102 øre per kWh, mens den tilsvarende pris på den anden side af nytår var barberet ned til 88 øre per kWh.

Bundlinjen er uafklaret

Det står endnu ikke klart, hvor mange af de tilsluttede solcelleanlæg der ender med at får støtte fra overgangspuljen. Det vil først vise sig, når Energinet.dk har taget endeligt stilling til alle ansøgningerne.

I et notat til Folketingets klima- og energiudvalg fra klima- og energiminister, Lars Chr. Lilleholt, fremgår det dog, at der ikke skal mange godkendte ansøgninger til, før budgettet overskrides.

»Hvis blot lidt over halvdelen af disse anlæg godkendes på en overgangsordning, vil de økonomiske rammer, der er aftalt for udbygningen med solceller på overgangsordningerne, overskrides,« skriver ministeren.