Nye retningslinjer for sms-lån

Ågerrenter på sms- og netlån skal stoppes, mener Socialdemokraterne. Første skridt på vejen er forbrugerombudsmandens nye retningslinjer for lånetypen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe kom onsdag med nye retningslinjer for sms-lån. Retningslinjerne præciserer blandt andet reglerne for markedsføring og oplysninger om de årlige omkostninger (ÅOP). Formålet er at sikre forbrugerne.

- Erfaringen fra andre nordiske lande har vist, at de hurtige lån skal omgås med varsomhed. Retningslinjer for området er med til at sikre, at udbyderne overholder markedsføringsreglerne og giver forbrugerne den nødvendige information. Endvidere får jeg bedre mulighed for hurtigt at hjælpe forbrugerne, hvis reglerne ikke bliver overholdt, siger Henrik Øe.

På den politiske bane foreslår Socialdemokraterne, at ÅOP maksimalt skal ligge 15 procent over den gældende rentesats for diskontoen.

- Vi mener, at det er helt urimeligt, når vi ser eksempler på nettet, som ligger helt oppe på 30-40-50 procent i ÅOP og på sms-lånesiden op mod 2000-3000 procent, siger partiets forbrugerordfører, Benny Engelbrecht.

SF går endnu længere og vil forbyde sms-lån.

I den anden lejer står erhvervsorganisationen DI Handel.

- Et renteloft vil primært være til skade for forbrugerne. Renteloftet vil nemlig ramme det helt almindelige marked for forbrugslån, som i modsætning til sms-lån har fungeret i mange år. Et renteloft vil betyde, at lånepriserne automatisk vil blive sat op til renteloftet, siger Lars William Wesch, direktør i DI Handel./ritzau/