Nye restriktioner presser dansk erhvervsliv til kanten: »Det er dybt bekymrende, hvilke konsekvenser det her får«

De nye restriktioner bliver en ny hård prøvelse for danske virksomheder, lyder det fra Dansk Industri og Dansk Erhverv, der dog har forståelse for de nye tiltag.

Supermarkederne, som har været blandt coronakrisens vindere, bliver nu ramt af skærpede restriktioner om afstandskrav. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks to største erhvervsorganisationer har forståelse for de nye restriktioner, som regeringen tirsdag lagde ned over landet. Men virksomhederne lider som aldrig før, lyder det fra Dansk Erhverv og Dansk Industri, DI.

»Vi har fuld forståelse for det her, fordi vi er i en meget alvorlig situation. Vi må stå sammen skulder ved skulder, men det her bliver svært for virksomhederne. Det er dybt bekymrende, hvilke konsekvenser det får for dem,« siger administrerende direktør Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv.

Regeringen har på et pressemøde tirsdag meldt om nye tiltag for at få bugt med coronasmitten i samfundet.

Det sker samtidig med, at risikoniveauet hæves til niveau 5, hvilket er det højeste niveau.

Nu må maksimalt fem personer forsamle sig i det offentlige rum mod tidligere ti. Myndighederne anbefaler danskerne at blive hjemme mest muligt, aflyse alle aftaler og kun købe ind én person ad gangen.

Derudover skærpes anbefalingen om afstand, og den lyder nu på to meter i dagligvarebutikker og i det offentlige rum.

»Afstandskravet i butikkerne bliver en udfordring for de handlende. Vi er interesseret i, at der trods alt kommer nogen i butikkerne, så de kan overleve. Men det virker meget restriktivt. Samtidig bliver der lagt en dyne hen over samfundet, og det får kæmpe konsekvenser. Derfor har vi meget fokus på, at kompensationspakkerne bliver udbetalt og kommer virksomhederne til gavn med det samme. For lige nu holder de fast i bordkanten med det yderste af neglene,« siger Brian Mikkelsen.

Hans vurdering er samtidig, at de nuværende restriktioner bliver forlænget ud over 17. januar, hvor de står til at udløbe.

»Min egen prognose er, at det bliver forlænget mindst måneden ud. Det gør, at der skal være ekstra opmærksomhed på, at virksomhederne skal overleve, og at arbejdspladserne bliver reddet,« siger Brian Mikkelsen.

Også Lars Sandahl Sørensen, topchef for DI, udtrykker forståelse for de nye restriktioner, men understreger behovet for støtte til erhvervslivet.

»Vi har nu en epidemi i fuld stormstyrke – både i Danmark og i særdeleshed i rigtig mange lande omkring os. Det kræver ekstrem stor disciplin og stor ansvarlighed af os alle som borgere at få bremset smitten mest muligt, så vi både kan redde menneskeliv og arbejdspladser – og vi forhåbentlig snart kan gå mod bedre tider,« siger Sandahl.

Han gør kraftigt opmærksom på, at der skal være tilstrækkelig kompensation til de pressede virksomheder.

»Rigtig mange virksomheder venter stadigvæk på, at pengene fra de forskellige kompensationsordninger faktisk kommer ud at virke. Nu hvor smitteudviklingen tager til, og restriktionerne strammes, er det altafgørende, at virksomhederne og deres medarbejdere faktisk også får den kompensation og bistand, som de er blevet lovet. Det haster, for rigtig mange virksomheder og arbejdspladser er hårdt ramt,« siger Sandahl.

Han glæder sig over, at det fortsat er muligt at holde vuggestuer og børnehaver åbne. Uden dem ville erhvervslivet for alvor blive ramt.

»Det er positivt, at størstedelen af dansk erhvervsliv fortsat har mulighed for at holde samfundshjulene i gang, og at det stadig er sundhedsmæssigt forsvarligt at holde dagtilbuddene åbne til gavn for mange arbejdspladser og familier. Krisen her understreger, hvor dybt afhængige vi er af hinanden for at kunne holde samfundet kørende,« siger Sandahl.

Han håber, at regeringen giver klare retningslinjer for, hvad virksomhederne kan forvente, hvis smitten tiltager og aftager.

»Vi opfordrer selvfølgelig vores medlemsvirksomheder til at følge myndighedernes retningslinjer, så smittespredningen ikke eskalerer. Men vi vil endnu engang opfordre til, at myndighederne og regeringen lægger en klar plan frem, som virksomhederne kan indrette sig efter – både, hvis udviklingen forværres eller forhåbentlig bliver bedre. Vi har fuld forståelse for, at situationen udvikler sig, men jo mere forudsigelighed og gennemskuelighed, jo bedre,« siger Sandahl.

Han understreger, at blandt andet det nye afstandskrav bliver en opgave, som skal løses af både butikkerne og af de handlende.

»Detailhandlen har ligesom resten af erhvervslivet gjort en kæmpestor indsats for at tilpasse sig de skærpede forhold. Nu rammes supermarkederne af nye restriktioner. Det er et ansvar, som de og ikke mindst kunderne skal løfte i fællesskab,« siger Sandahl.