Nye restauratører bider sig fast

Flere og flere cafeer og restauranter slår dørene op – og sammenlignet med andre brancher formår stadig at overleve den svære første tid.

Medstifter og medejer af restauranten Nose2Tail i Kødbyen i København Søren Haahr slår fast, at man enten skal ramme en niche eller have en meget fin beliggenhed for at klare sig: »Hvis du for eksempel lejer 200 kvadratmeter midt på Strøget, så kan du jo nærmest sælge hundelort, som er sprayet med hundelort.« Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spis mexicansk, spis dansk, spis quinoa, spis kål, spis 15 retter, spis to, spis brød til.

Det ene madkoncept efter det andet slår dørene op for sultne gæster – og de etablerer og konsoliderer sig.

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse som analysefirmaet eStatistik har foretaget om iværksætteri og beskæftigelse på tværs af brancher i dansk erhvervsliv.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 16 pct. af alle job i hotel- og restaurationsbranchen findes i iværksættervirksomheder. Dermed er branchen landets tungeste iværksætterbranche. I andre brancher er samme andel 7,2 pct. Men hvad mere interessant er, at de nye restauranter rent faktisk også overlever. Overlevelsesraten er steget næsten otte pct. fra 2011 til 2015 i branchen. Igen en større stigning end i øvrige brancher.

»Helt generelt tror jeg, at det handler om, at vi har fået en professionalisering af erhvervet. Krisen har i særdeleshed tvunget restauranterne til at stramme op, gøre forretningen mere rentabel og indhente de stordriftsfordele, der nu kan være,« siger Kirsten Munch Andersen, politisk chef i branche- og arbejdsgiverorganisationen for hotel- og restaurantsbranchen, Horesta.

»Der er ingen tvivl om, at danskerne går mere ud, det kan man se på den samlede restaurantomsætning. Fra 2009 til 2015 er den steget med 40 pct.,« siger hun.

Rub, stub og biobrændsel

Danskernes lyst til restaurantmad på gaflen er noget, som Søren Haahr, der er medstifter og -ejer af restauranten Nose2Tail i Kødbyen på Vesterbro i København.

»De seneste fire-fem år er alting blevet vendt på hovedet herhjemme, vi er gået fra at have restauranter med amerikanske koncepter og dårlig, dansk mad, til at man er førende inden for gastronomi. Og niveauet især i København er virkeligt højt efterhånden,« siger Søren Haahr.

Nose2Tail er en konceptrestaurant efter engelsk forbillede, hvor målet er at bruge rub og stub af dyret – og det, der ikke kan spises eller smides ud, bliver i sidste ende brugt som biobrændsel. Og netop konceptet er vigtigt, hvis man skal etablere sig på restaurationsmarkedet.

»Du skal ramme en niche, ellers skal du have en A+-beliggenhed. Hvis du for eksempel lejer 200 kvadratmeter midt på Strøget, så kan du jo nærmest sælge hundelort, som er sprayet med guldmaling,« siger Søren Haahr.

Han har tidligere erfaring med catering, men Nose2Tail, som han åbnede i 2011, er hans første restaurant.

»Jeg har længe haft et brændende ønske om at være restauratør, men man skal gøre sig nogle overvejelser inden: Er der nu kunder nok, er det realistisk, kan jeg overskue en 80 timers-arbejdsuge de næste ti år,« siger Søren Haahr.

Frygt for restaurantboble

De mange nye restauranter, der skyder op, skaber også problemer for hinanden, anholder Søren Haahr.

»Der er poppet flere restauranter op, end der er folk til. Det gør, at der mangler arbejdstagere, der er mange ubesatte kokkestillinger. Nu skal jeg ikke sammenligne det med en IT-boble, men der åbner fandme mange restauranter for tiden,« advarer han.

Det er dog ikke en frygt, man deler i branche­foreningen Horesta:

»Jeg tror ikke, at vi kommer til at se en boble, for udviklingen på området er en meget stille udvikling, og væksten er ikke kun sket i København, det er en vækst, vi har set i hele landet. Jeg tror på, at væksten er vedvarende, og at det er blevet en del af tiden at gå ud og få nogle gode madoplevelser,« siger politisk chef Kirsten Munch Andersen.