Nye regler om hestehold kan koste arbejdspladser

Det vil koste arbejdspladser i landdistrikterne, hvis reglerne for hold af heste skærpes, påpeger Landsudvalget for Heste.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skærpede velfærdskrav til hold af heste kan koste arbejdspladser i landdistrikterne og udhule værdien af mange landejendomme.

Sådan lyder advarslen fra Hans Marius Jørgensen, formand for Landsudvalget for Heste.

Fra 2020 træder nye regler i kraft om hestehold, og de vil ifølge landsudvalget betyde, at en række ejendomme ikke længere vil kunne bruges til hestehold.

Reglerne betyder, at der stilles skærpede krav til størrelse af hestebokse, loftshøjde og lysindfald, fordi det skal skabe bedre velfærd for hestene.

Men det er der ikke videskabeligt belæg for, lyder det fra formanden for Landsudvalget for Heste.

»Kravene er teoretiske vurderinger, som ikke har hold i hverken en videnskabelig dokumentation eller i erfaringen fra hverdagen fra de tusindvis af hesteholdere,« siger Hans Marius Jørgensen i en skriftlig kommentar.

»Bokse, som er anvendt i hundredetusindvis igennem de sidste 50 år, bliver med et slag ulovlige til alt andet end ponyer i 2020. Vel at mærke uden at man nogensinde har kunnet konstatere, at hestene mistrives i disse bokse,« siger Hans Marius Jørgensen.

Nye krav til lysindfald betyder desuden, at der skal være store vinduer i en stor del af stalden, hvilket er meget dyrt for hesteejerne og ikke nødvendigvis bedre for hestene. Det er velfærdsmæssigt lige så godt, hvis en del af lyskravet kan dækkes af kunstigt lys, påpeger Hans Marius Jørgensen.

»Sker der ikke en revision af loven, så er konsekvensen tab af arbejdspladser, specielt i landdistrikterne. Samtidig vil en række ejendomme, der er baseret på hestehold, tabe værdi og blive meget vanskelige at sælge,« siger Hans Marius Jørgensen.

Da loven blev vedtaget i 2008, blev det indføjet, at den skulle overvåges med henblik på revision i 2012. Trods den fælles udmelding fra branchen har Fødevareministeriet, der administrerer loven, endnu ikke taget initiativ til at justere den.

»Det er ærgerligt, at der – to år efter at vi leverer et gennemarbejdet revisionsforslag – ikke er sket noget. Jeg håber derfor, at Dan Jørgensen (S) som ny fødevareminister tager initiativ til at påbegynde arbejdet med en lovrevision, så vi fortsat kan holde fast i de mange arbejdspladser, som hestene skaber,« siger Hans Marius Jørgensen.

En analyse fra Videncentret for Landbrug viste i 2010, at de 200.000 heste herhjemme skaber 21.000 arbejdspladser og en omsætning på 24,8 milliarder kroner årligt.