Nye problemer i DONGs olieforretning

DONG Energy oplever flere nye benspænd i både sin danske og norske olieforretning. Problemerne skyldes blandt andet Mærsk, Statoil og BP.

Det norske Ormen Lange gasfelt er blandt de få lyspunkter for DONGs olie- og gasforretning i tredje kvartal 2013. Selskabet har øget sin ejerandel fra 10,3 til 14 procent og venter at modtage større volumener de kommende 3-4 år.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Hendel, Ilja
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olie- og gasforretningen spænder endnu en gang ben for det statskontrollerede energiselskab DONG Energy. Selskabets samlede omsætning faldt således med 2,2 mia. kroner i årets første ni måneder, og lavere gassalg og olieproduktion får skylden.

"Faldet skyldtes produktionsproblemer på både norske og danske felter," skriver DONG i sin tredjekvartals-rapport. Problemerne er så store, at driftsindtjeningen (EBIT) var negativ med 54 mio. kroner i årets første ni måneder. Med andre ord tabte DONG 54 mio. kroner på trods af en omsætning på 8,4 mia. kroner. Nedskrivninger for 3,1 mia. kroner anføres som den direkte årsag.

Olie- og gasproblemerne knytter sig til seks oliefelter og tre store selskaber: Det Mærsk-opererede Harald-felt (Trym), det Statoil-opererede produktionsskib Norne (Alve og Marulk) og problemer med en kompressor på det BP-opererede Ula-felt (Ula, Tambar og Oselvar). Derfor har felterne Trym, Alve, Marulk, Ula, Tambar og Oselvar i Norge ikke produceret i dele af andet kvartal og tredje kvartal - men produktionen er oppe igen på alle felter.

Værst var problemerne på Oselvar, Tambar og Ula, som nu koster DONG dyrt. Hele 1,8 mia. kroner har DONG nedskrevet på felterne i tredjekvartal, hvilket svarer til 0,4 mia. kroner efter skat.

"Produktionsbrøndene og produktionsegenskaberne på Oselvar har ikke udviklet sig som forventet, hvilket har ført til en nedjustering af reserveskønnet," forklarer DONGs adm. direktør Henrik Poulsen i tredjekvartals-rapporten.

Samtidig har produktionen fra felterne i det danske Siri-område været lukket ned siden midt i juli efter fundet af en ny revne i Siri-platformens undersøiske struktur. I andet kvartal 2013 nedskrev DONG med 0,9 mia. kroner på Siri-området, og selskabet har endnu ikke overblik over situationen.

"Undersøgelser af revnen pågår fortsat og indtil disse undersøgelser er afsluttet forventes det, at produktionen vil være begrænset frem til næste sommer, hvor det igangværende arbejde med at stabilisere platformen forventes afsluttet," forklarer DONG i sin rapport for tredje kvartal. 

Olieforretningen er således med til at trække resultatet ned for årets første ni måneder, hvor DONG ellers har forbedret sin indtjening og kvitterer med en lille opjustering til sit forventede årsresultat.