Nye prissmæk truer DONG

Olieprisens fortsatte fald tvinger formentlig DONG til igen at nedskrive et milliardbeløb på sin fossile forretning, og dermed trues topchef Henrik Poulsens ambition om et overskud endnu en gang, mens Goldman Sachs og statens udsigt til en succesfuld børsnotering får skrammer.

I 2014 måtte DONG samlet nedskrive for 8,3 milliarder kroner. Topchef Henrik Poulsen havde håbet, at 2014 var året, hvor DONG kunne komme med sorte tal på bundlinjen. Nu venter markedet spændt på, hvordan 2015 vil vise sig i bøgerne. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Det tilsyneladende uendelige fald i olie- og gaspriserne tegner nu til at få yderligere konsekvenser for Danmarks absolut største energiselskab, DONG, og i sidste ende den pris, som staten kan få ved børsnoteringen af DONG. Den delvist statskontrollerede virksomhed har store aktiviteter inden for olie, men især gas i Danmark og Norge, og den blodrøde prisudvikling på de fossile brændsler vil formentlig koste DONG milliardnedskrivninger – sandsynligvis i forbindelse med selskabets årsregnskab, der offentliggøres 4. februar.

Hos Jyske Bank har analytiker Jens Houe Thomsen fulgt DONG gennem en årrække, og han mener, at DONG vil være nødt til at tage nedskrivninger i milliardklassen.

»Det er en opdatering af årsregnskabet til de barske realiteter i markedet. Og de barske realiteter er, at olie- og gasprisen fortsætter med at falde, og når den gør det, så har det mindre værdi at have olie- og gasreserver. Og det skal DONGs regnskab jo afspejle.«

Aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen vurderer også, at det fortsatte kollaps inden for olie og gas kan koste DONG.

»Man kan slet ikke udelukke, at DONG må foretage nedskrivninger. Med det billede, vi ser i øjeblikket med priser i frit fald, eroderes værdier med en hastighed, som vi ikke har set i mange, mange år,« siger Jacob Pedersen til Berlingske.

Hvis DONG, som analytikerne spår, nedskriver med yderligere nogle milliarder først i februar, vil det være endnu en hårdtslående påmindelse om, at DONGs E&P-forretning på ingen måde befinder sig i samme situation, som da Goldman Sachs, ATP og PFA købte sig ind i selskabet i begyndelsen af 2014. De kolde kendsgerninger er, at gasprisen i løbet af den tid er blevet halveret, mens olieprisen målt i kroner er faldet med to tredjedele, hvilket ikke kan andet end presse den pris, som gruppen af aktionærer med staten i spidsen kan få ved en børsnotering.

Ganske vist snurrer DONGs vindmølleforretning, som tiltrak Goldman Sachs mest, derudad med stærk vækst og pæne tal, men det ændrer ikke ved, at aktionærerne gerne havde været olieprisfaldet foruden, når afkastet fra investeringen i DONG skal gøres op i forbindelse med den kommende børsnotering senest i marts 2017.

»Det er jo en politiske beslutning, at DONG skal børsnoteres. Men er det et godt tidspunkt lige nu? Nej, det er ikke. Elpriserne er lave, gaspriserne er lave, oliepriserne er lave. Objektivt set så har DONGs aktiver ikke været mindre værd i mange, mange år,« siger Jacob Pedersen fra Sydbank. »Er timingen for en børsnotering bedre om et halvt eller helt år? Det er bestemt muligt. Men lige nu er priserne trykket helt i bund særligt på olie- og gasaktiverne.«

Hos Jyske Bank er Jens Houe Thomsen enig i, at markedet kunne have set bedre ud, men man maner samtidig til besindighed.

»Det havde da været sjovere at have nogle priser, der strøg i vejret, og det havde været en mere behagelig baggrund at børsnotere på, men lad os nu se: DONG har jo stadig godt et års tid til at trykke på knappen i.«

På DONGs hovedkontor i Gentofte er man ikke ubekendt med nedskrivninger. Selskabet har hvert år siden 2012 taget nogle helt enorme smæk – først på et kollapset marked for gasfyrede kraftværker og sidenhen på olieprisens bratte fald. Værst var det i forbindelse med årsregnskabet i 2014, da DONGs olie- og gasdivision (E&P) alene nedskrev værdier for 6,6 mia. kroner. For hele koncernen var tallet 8,3 mia. kroner.

Efterfølgende fortalte topchef i DONG Henrik Poulsen, at han havde håbet på, at 2014 ville blive året, hvor han kunne præsentere et overskud efter en gennemgående og ganske succesrig turn around af virksomheden, men det ødelagde nedskrivningerne godt og grundigt. DONG fik det største underskud i selskabets historie.

I 2015 har samtlige fire grene af DONGs virksomhed præsteret godt, og selskabet har efter årets første ni måneder et overskud på 3,2 milliarder kroner. Jens Houe Thomsen har svært ved at sige, om de forventede nedskrivninger for i år bliver lige så store som i 2014, men skulle det ske, vil det om ikke ødelægge Henrik Poulsens drøm om et overskud i 2015 så i hvert fald true den.

DONG har ikke ønsket at kommentere denne artikel.