Nye OW-oplysninger sætter kapitalfond under hårdt pres

OW Bunker tjente i 2013 store millionbeløb på spekulative sideinvesteringer og bogførte det som driftsindtægter, lyder det fra en tidligere risikomanager i selskabet. Det kaster nyt kritisk lys på både selskabets topledelse og kapitalfonden Altor.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Altor har forsøgt at skyde ansvaret for OW Bunkers konkurs fra sig, sætter nye oplysninger fra en tidligere risikochef den svenske kapitalfond Altor under fornyet pres.

Gennem 2013 – før børsnoteringen – foregik der massiv spekulation i virksomheden. Gevinsten blev bogført som driftsindtægter og fik virksomheden til at se bedre ud, før den skulle sælges.

»Hvis det er sandt, hvad medarbejderen siger, står Altor i en rigtig dårlig situation. Det er sælgeren, der har ansvaret for, at det var korrekt, og jeg er ikke tvivl om, at der nu kommer en stribe retssager på baggrund af det her,« siger Johnny Madsen, der er investeringschef og partner i Dansk Formue- & Investeringspleje.

Altor børsnoterede i foråret OW Bunker og gik fra virksomheden med et provenu på næsten tre mia. kroner. Hidtil har fonden henvist til, at det, som gik galt i OW Bunker, fandt sted efter noteringen. Altor sad herefter tilbage med en 35 procent stor aktiepost og var »bare almindelig aktionær«, som partner Søren Johansen har sagt gentagne gange.

Fonden har sagt, at de afventer yderligere undersøgelse.Men nye oplysninger trækker problemerne i OW Bunker tilbage til før børsnoteringen. Den tidligere risikochef i OW Bunker Kenneth Rosenmeyer sagde fredag til Jyllands-Posten, at han ifølge eget udsagn tjente over 20 mio. dollar til virksomheden.

Men faktisk var beløbet meget større.

»Det var rent faktisk 27 mio. dollar og kom fra ren spekulation,« skriver Rosenmeyer i en sms til Berlingske Business og understreger samtidig, at der ikke var tale om såkaldt hedging.

Kenneth Rosenmeyer bekræfter direkte adspurgt over for Berlingske, at de store gevinster fra de spekulative sideinvesteringer blev bogført som driftsindtægter.

Hvis det er korrekt, har disse sidegevinster været med til at tegne et billede af OW Bunker som en virksomhed med større fremgang i driftsindtjeningen, end der reelt var tale om.Spekulationen fandt sted på et tidspunkt, da han var ansat under Jane Dahl Christensen, der var øverste risikochef og siden blev fyret for tab på op mod 900 mio. kr. efter fejlsslagne oliespekulationer.

»Er det, han siger, korrekt kommer en væsentlig del af deres indtægter fra positionstagning, og så er det en anden type virksomhed, end de sagde i forbindelse med børsnoteringen. Der er mere og mere, som tyder på, at de har markedsført det som en konservativ virksomhed, hvilket det i bund og grund ikke var,« siger Johnny Madsen.

Hvis den store gevinst fra spekulation er korrekt, betyder det, at den pæne fremgang i indtjeningen i OW Bunker op til børsnoteringen alene skyldes spekulationer og ikke en generelt bedre udvikling i virksomheden.

»Hele væksten fra 2012 til 2013 skyldes spekulation,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Han kan ikke forestille sig andet, end at både direktion og bestyrelse har været vidende om det.

»Ledelsen vidste det. Bestyrelsen vidste det. Investeringsbankerne har pligt til at efterprøve det i forbindelse med prospekt, og Altor har vidst det,« siger Per Hansen.

Altor vendte fredag ikke tilbage med en kommentar til de nye oplysninger.

I Deloitte, der var revisor på 2013-regnskabet fra OW Bunker, vil man ikke kommentere oplysningerne fra den tidligere risikomanager i OW Bunker om, at indtægterne fra spekulative investeringer er indgået som driftsindtægter.

»Vi har tavshedpligt, så jeg må ikke udtale mig om det konkrete regnskab. Men jeg kan sige, at vi tidligere har kigget på vores arbejde som revisorer, og vi mener ikke, at der er noget at sætte en finger på i forhold til vores arbejde,« siger Jan Bo Hansen, revisor og partner i Deloitte.

Blandt investeringsbankerne bag børsnoteringen er Carnegie ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse. Nordea føler sig fortsatte trygge ved situationen.

»Det er stadig ikke afklaret fra selskabets side, hvad der reelt er foregået, og hvornår det er sket, men det ændrer ikke ved, at vi er komfortable med den proces, som banken var igennem med, at selskabet udarbejdede sit prospekt,« siger Harald Grøn, der er chef for den afdeling i Nordea, der var med til at udarbejde børsprospektet for OW Bunker.

Eventuelle retsager mod bestyrelsen, ledelsen, Altor og bankerne bag noteringen ventes at komme fra både store profesionlle investorer og fra mindre private aktionærer.