Nye nedbrud kan true NemID

Umuligt at skaffe ekstra kapacitet, der kan klare den store interesse for den nye digitale signatur. Sagen får nu politisk opmærksomhed.

Interessen for den nye NemID fik torsdag systemerne til at bryde sammen på premieredagen. Foto: DanID Fold sammen
Læs mere

Torsdagens nedbrud for den nye digitale signatur til både netbanken og alle offentlige selvbetjeningstjenester på Internet kan sagtens gentage sig. Det er nemlig umuligt at skaffe mere kapacitet.

»Lige nu går bestillingerne fint igennem, men der kan meget vel ske det i aften, at efterspørgselen igen stiger, så vi atter rammer muren,« siger pressechef Jette Knudsen fra DanID, som hører under pengeinstitutternes PBS, der administrerer dankortet.

Ingen garanti mod nye nedbrud

Flaskehalsen er CPR-registeret. Når man på www.nemid.nu forsøger at oprette sin egen NemID, skal systemet nemlig bruge CPR-nummeret som kontrol. Og CPR-registeret er slet ikke klar til så mange forespørgsler på så kort tid. På et tidspunkt var der 10 i sekundet.

»Det er ikke lykkedes at skaffe mere kapacitet, så vi kan ikke garantere, at det ikke kan ske igen. Vi kan kun sige, at vi gerne vil købe mere kapacitet hos CPR-registeret, men det er ikke lykkedes endnu,« siger Jette Knudsen.

Klokken 15.45 torsdag var det lykkedes 5.073 at oprette deres NemID, og DanID forventer at runde omkring 8.000, inden det bliver midnat.

Politisk opmærksomhed

Problemerne bekymrer Socialdemokraternes IT-ordfører, Yildiz Akdogan:

»Det er helt afgørende, at indførelsen af NemID ikke ender som så mange andre af de IT-projekter, regeringen har været involveret i, der jo er kørt af sporet på stribe. Derfor vil jeg nu rette henvendelse til videnskabsministeren og sikre mig, at der kommer styr på dette problem. Hvis NemID skal udbredes til cirka tre millioner mennesker - eller ca. 20.000 om dagen - inden 1. jan. 2011, er det altså nødvendigt, at der er en sikker hånd på rattet, og det er ikke det, vi ser lige nu,« siger hun.

Det er IT-selskabet CSC, der leverer teknikken og driften af CPR-registeret.