Nye mobilnet skal give to mia. i kassen

Staten overvejer at sætte licenser til hurtigere mobilnet på auktion, men teleselskaberne har intet hastværk.

TDCs koncernchef Henrik Poulsen vil gerne først have solgt 3G-mobilforbindelser til danskerne, før man kaster sig over 4G-mulighederne. Foto: Mads Nissen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Mindst to milliarder kroner forventer staten at kunne få i kassen på de kommende 4G-mobilnet, som har langt højere hastigheder end dagens mobilnet. Men teleselskaberne har intet hastværk. De skal først være landsdækkende med deres 3G-net.

Videnskabsminister Helge Sander (V) overvejer at sætte de kommende licenser til 4G-mobilnet på auktion på samme måde, som det skete i 2001, da 3G-mobilnettet skulle udbredes. Dengang betalte fire selskaber - »3«, TDC, Orange og Telia - hver en milliard kroner. Da Telia købte Orange, overtog Sonofon senere licensen for 533 millioner kroner. Hvert af de fire selskaber betaler årligt 71 millioner kroner til staten.

TDC: Først 3G

4G-telefoni afprøves forskellige steder, blandt andet i Oslo og Stockholm. 4G kaldes også LTE (»Long Term Evolution«) og betyder mobil-TV, videosamtale og rigtigt hurtig netforbindelse. Nordens største teleselskab, Telia, venter i 2010 at gå over til 4G i Stockholm, danskerne må sandsynligvis vente til 2011 eller 2012.

Hos Danmarks største teleselskab, TDC, er der intet hastværk med at komme i gang med 4G. Først skal turbo-3G udbredes til flere danskere.

»Det kommer. Vi skal nå at sælge lidt turbo-3G, inden vi ruller videre. På længere sigt skal LTE nok komme, men de to store europæiske selskaber - Deutsche Telekom og France Telecom - har meldt ud, at de først forventer at gå i gang i 2011 eller 2012,« siger koncernchef Henrik Poulsen til Business.dk.

Snart bliver der pladsproblemer

4G eller LTE skal løse problemet med, at de nuværende mobilnet i hastig fart nærmer sig grænsen for, hvad de kan magte. Det er de avancerede mobiltelefoner (af branchenørder kaldet »smartphones«), som sammen med massevis af bærbare PCer og mini-PCer med mobiladgang alene sidste år har fået den mobile datatrafik til at vokse fem gange, har Nokia Siemens gjort op.

4G eller LTE er blevet teleselskabernes foretrukne løsning på problemet. Teknologien kan nemlig sættes oven på de nuværende 3G-systemer, og det vil spare nye master m.m.

En konkurrent til 4G er WiMax, en langtrækkende, trådløs radioteknologi, som imidlertid ikke har vundet så mange tilhængere som LTE-teknologien.