Nye milliardordrer på vej til it-branchen

Statslige indkøb. Hen over sommeren har både Finansministeriet og Staten og Kommunernes Indkøbscentral (SKI ) sendt deres indkøbsaftaler på computere og servere i genudbud. Det sker efter massiv kritik fra it-branchen og en røffel fra Klagenævnet for Udbud.

Slaget om de store milliardordrer på computere og lagerenheder til staten og kommunerne er i fuld gang i it-branchen.

På næsten samme tid har SKI A/S og Finansministeriets Indkøbssekretariat sendt hver deres store pc-indkøbsaftaler i udbud til en angivet værdi af henholdsvis cirka fem mia og knap to mia kr.

Fristen for at søge om at blive prækvalificeret hos SKI er den 8. august og hos Finansministeriet Indkøbssekretariat udløb fristen den 26. juni.

Der er plads til 15 leverandører med tilknyttede forhandlere på SKI's pc-aftaler, der benyttes af kommuner og institutioner.

Hos Finansministerets statslige aftaler er skruen strammet , så der kun kan være tre leverandører.

Der er til gengæld en garanteret afsætning til da alle ministerier og styrelser, for de har pligt til at købe via Finansministeriets indkøbsaftaler.

Ministeriet vil ikke oplyse, hvem der har ansøgt denne gang, men både Hewlett-Packard og Fujitsu Siemens bekræfter at have meldt sig på banen.

Sidste år vandt Dell, Lenovo og Topnordic leverancerne.

Vraget på forkert grundlagFujitsu Siemens direktør Lars Wørzner tror, at Finansministeret har lært af den "næse", som Klagenævnet for Udbud gav ministeriet for at vrage Fujitsu Siemens på et forkert grundlag.

Partnerdirektør hos HP Anders Herløv tilføjer, at der også blev begået fejl på tilbudsgivernes side sidste år.

- Det er der lavet regler for at hindre nu. Men man må huske at leverandørerne bliver pressede af de ekstremt skrappe krav, tilføjer Anders Herløv.

Netop de skrappe krav, og det forhold, at der kun åbnes op for tre pc-leverandører, som så får alle ordrerne til staten, har mødt højlydt kritik fra undergrunden i dansk erhvervsliv.

En lang række mindre virksomheder har følt sig sat uden for konkurrence af staten, fordi kun få store aktører har kræfter til at byde ind på statens indkøbsaftaler.

Store i mundenDirektør Lars Wørzner, FujitsuSiemens, synes, at Finansministeriet og SKI er lige lovlig store i munden, når det gælder deres egen værdisætning af deres indkøbskontrakter.

- Det er for at gøre os interesserede i at byde ind, men på den forrige kontrakt, som så kun er løbet fra januar er der kun solgt for 30 millioner, siger han og anfører at der er langt herfra til en milliard kroner.

Finansministeriet udbyder tre statslige rammekontrakter på henholdsvis servere, computere og lagerenheder til en samlet værdi af omkring to mia. kr.

Kontrakten på computere alene vurderes af staten til at være mellem 1,1 og 1,3 mia. kr.. værd.

SKI's tilsvarende tre kontrakter, hvor man altså fortsat kan ansøge om prækvalifika-tion, skal løbe over fire år og er værdisat af SKI til fire-otte mia. kr.