Nye milliardbyggerier på vej i Sydhavnen

By & Havn har på Teglholmen solgt fire byggefelter, hvor investorer vil opføre omkring 600 lejligheder til en samlet værdi på et par milliarder i en lille kanalby efter hollandsk forbillede.

Når boligerne står klar, formentlig om et par år, får Sydhavnen omkring 1.500 nye beboere. Bydelen har i dag omkring 2.600 boliger og 5.300 beboere, og kommunens langsigtede forventning er 19.500 indbyggere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med fire salgsaftaler tager det offentlige udviklingsselskab By & Havn et stort skridt i forvandlingen af Sydhavnen fra Olsen Bande-kvarter til moderne bolig- og kontorby.

I alt otte projektmagere og investorer står bag de fire kommende byggerier på Teglholmen med samlet omkring 600 boliger samt p-kældre og mindre arealer til butikker og cafeer. Branchekilder anslår kvadratmeterpriserne for boliger til 30.000-35.000 kr. for boliger, og dermed summer projekterne op i 1,9-2,2 mia. kr.

Når boligerne står klar, formentlig om et par år, får Sydhavnen omkring 1.500 nye beboere. Bydelen har i dag omkring 2.600 boliger og 5.300 beboere, og kommunens langsigtede forventning er 19.500 indbyggere.

Kanalby i København

Sydhavnen består af fire kvarterer – fra nord Havneholmen med blandt andet Fisketorvet, Enghave Brygge med H.C. Ørstedsværket, Teglholmen og sydligst Sluseholmen, som er stort set fuldt udbygget med mange boliger.

Bydelen husede tidligere industri og havneaktiviteter, men er ved at blive et af hovedstadens attraktive områder med mange boliger og kontorarbejdspladser, en god del med udsigt over vandet. Bydelen bliver næppe mindre tiltrækkende på investorer, bolig-købere og lejere, når åbningen af Sydhavnsmetroen, formentlig i 2023, rykker tættere på.

Store dele af Sydhavnen får gravet kanaler efter hollandsk mønster. Det er allerede sket i Sluseholmen og kommer til at ske ved de frasolgte byggefelter på Teglholmen. I nabolaget åbner en nybygget folkeskole næste år, ligesom en ny kirke er på vej for at betjene hele Sydhavnen, hvor adskillige byggerier er i fuld gang eller på trapperne.

»Sluseholmen er meget vellykket med sin store variation i facaderne og maritime stemning. Teglholmen får samme karakter, og den kommende folkeskole vil gøre de to kvarterer endnu mere komplette. Aktivitetsniveauet viser selvsagt, at der er godt gang i byudvikling,« siger administrerende direktør Jens Kramer Mikkelsen fra By & Havn.

Vifte af investorer

De fire nye projekter til samlet godt et par milliarder har alle byggestart næste år, og faktisk er et enkelt allerede i gang:

* C.W. Obel Ejendomme og Lundbeckfond Invest bygger sammen med Agenda Property »Teglværkskajen« med cirka 200 boliger på 21.000 kvm. plus 400 kvm. butik eller lignende. Bygningen er tegnet af Danielsen Architecture og opføres af V8 Construction, der netop er begyndt at banke spunspæle for at holde vandet ude.* Agenda Property har samtidig fonden NREP som investor på et projekt med 137 boliger og et erhvervslejemål på samlet 15.000 kvm. Også her har Danielsen sat stregerne, ligesom V8 skal bygge – fra det tidlige 2015.* De jyske virksomheder REKA Gruppen, West Coast Real Estate II og KPC står bag et byggeri med 152 boliger på 16.000 kvm. Holscher Nordberg er arkitekt, mens KPC selv står for byggeriet, der går i gang kort efter nytår.* Arkitektgruppen med rødder på Fyn står bag det sidste projekt, godt 100 boliger på 11.800 kvm.

»Vi forhandler med en investor om at sælge byggeriet som udlejning, og hvis det lykkes, går vi i gang med at bygge i forsommeren 2015. Alternativt sælger vi det selv som ejerlejligheder og går så først i gang, når vi har solgt en passende andel af boligerne. Sydhavnen er et rigtig fint område, hvor der er ved at komme fart på, og selv om metroen ikke har været udslaggivende for os, så gør den jo ikke ligefrem fremtidsudsigterne ringere,« siger direktør Robin Feddern til Berlingske Business.

Sydhavnen er et af seks særlige udviklingsområder for Københavns Kommune, og store dele af arealerne er historisk inddæmmet land.

Andre aktuelle projekter er, at Skanska opfører små 200 lejligheder på Havneholmen til det svenske ejendomsselskab Balder, at smykkefirmaet Pandora bygger nyt hovedsæde på en nabogrund, og at Nordea Pension og PenSam er gået i gang med at bygge hele 1.350 boliger til 2,7 mia. kr..