Nye milliardbyggerier på Bryggen

PensionDanmark og PKA vil sammenlagt bygge 700 lejligheder for 2,1 milliarder kroner på Islands Brygge, der vokser og vokser.

PensionDanmark vil bygge 500 lejligheder på Islands Brygge helt ud til havnefronten, mens PKA vil bygge 200 boliger og butikker på naboarealet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På ti år er indbyggertallet på Islands Brygge fordoblet til 14.000, og nu vil to af landets største pensionskasser snart gøre plads til yderligere 700 familier: I den sydlige del af det gamle havne-, fabriks- og arbejderkvarter vil de bygge boliger for over to milliarder kroner.

Bag det største projekt med cirka 500 boliger helt ud til havneløbet og med et budget på 1,6 milliarder kroner står PensionDanmark, der har medlemmer inden for byggeri, handel og transport. PensionDanmark venter at stikke spaden i jorden i det tidlige 2014. De første beboere kan rykke ind i midten af 2015, og samlet tager byggeprojektet fem-seks år.

Samtidig vil PKA investere en halv milliard kroner i at bygge 200 lejligheder fordelt på to ejendomme, der også får butikker.

PKA har gode, friske erfaringer fra kvarteret, for pensionskassen for en kvart million sygeplejersker og andre sundhedsansatte byggede i 2011 106 lejligheder på Artillerivej, og de blev lynhurtigt lejet ud.

Begejstret for Bryggen

De senere år er Islands Brygge blevet en af de mest efterspurgte bydele i København, der oplever stor tilflytning. I april roste to mæglere bydelen over for Berlingske Business.

»I forhold til andre bydele ligger Islands Brygge over gennemsnittet rent attraktionsmæssigt, blandt andet i kraft af placeringen tæt på byen,« lød det eksempelvis fra markedsanalytiker Robin Rich fra erhvervsmægleren CBRE.

Stort set samme vurdering har nu fået de to pensionskasser til at udskrive en check i milliardstørrelsen:

»Det er et spændende område i rivende udvikling – der er kort afstand til strand, natur og rådhuspladsen,« siger Nikolaj Stampe, ejendomschef i PKA.

Også PensionDanmark-direktør, Torben Möger Pedersen, hæfter sig ved beliggenheden tæt ved vand, by og endda skov – og han forudser stor efterspørgsel efter boligerne.

Lune på mursten

På lidt længere sigt kan Islands Brygge måske nyde godt af en mulig metrogren fra Hovedbanen ned gennem Sydhavn. Borgerrepræsentationen har netop fået en stor rapport med forslag om op til seks stationer, og et par af dem ville også kunne betjene den sydlige del af Islands Brygge.

Når de to pensionskæmper – med samlet omkring 350 milliarder i pengetanken – går i kast med to boligprojekter, er det blot de seneste eksempler på, at den hjemlige pensionssektor har kastet sin kærlighed på mursten.

Læs også: Dødsdømt projektmager bygger for over 500 millioner

Som supplement til de svingende aktier skal de langsigtede investorer sikre nogle mere stabile afkast, og efterhånden kaster de hjemlige obligationer ikke mange basøre af sig. De senere år har det også vist sig ret nemt at udleje nye og dermed ofte dyre lejligheder – mange familier, som før købte egen bolig, vælger i dag tit at være lejere, fordi de er blevet skræmt af de store prisfald på boligmarkedet.

PKA har siden 2010 investeret fire milliarder kroner i danske ejendomme, og PensionDanmark forventer hvert år at placere et par nye milliarder kroner i mursten.