Nye miljøplaner vil udradere milliardværdier i landbruget

Målene i de kommende vandområdeplaner kan kun nås, hvis titusindvis af hektar landbrugsjord braklægges. Værdier for milliarder af kroner vil gå tabt, viser nye analyser.

Nye miljøplaner vil udradere milliardværdier i landbruget Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det vil koste milliarder af kroner at nå målene i de kommende vandområdeplaner, hvor Danmark jagter et overordnet mål om at reducere kvælstofudledningen med yderligere 6.200 tons, skriver Finans.

Stort set hele denne reduktion skal leveres af landbruget, men erhvervet har allerede reduceret udledningen så meget, at der kun er et tiltag tilbage, som virkelig vil batte noget: at lukke produktionen i store dele af landet.

Forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet har gennemført en omfattende analyse af, hvad der skal til for at nå miljømålene i et enkelt af de 90 vandoplande, der indgår i miljøplanerne, nemlig Norsminde Fjord i Østjylland.

Ifølge vandområdeplanerne skal udledningen af kvælstof til fjorden reduceres med 70 tons inden 2027. Forskerne konkluderer, at det kun vil være muligt at nå den sidste halvdel af dette mål, hvis man braklægger 48 pct. af landbrugsjorden i området – ca. 3.500 hektar – og indfører restriktioner på bl.a. gødningsforbrug på resten af jorden.

»Vores beregninger viser, at værdien af landbrugsjorden i området falder cirka 500 mio. kr., hvis miljøkravene fastholdes og gennemføres som skitseret i rapporten fra. Samtidig vil landbrugets omsætning i området falde med omkring 115 mio. kr. på årsplan,« fortæller Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef hos landbrugets rådgivningscenter Seges, til Finans.

Meget tyder på, at beregningerne fra Norsminde har fået alarmklokkerne til at ringe i bl.a. Miljø- og Fødevareministeriet.

»Jeg og regeringen garanterer, at der aldrig vil blive braklagt landbrugsjord i det omfang, som er skitseret i rapporten om Norsminde Fjord. Det er helt urealistisk at udtage så store arealer,« siger fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Finans.