Nye Mac-PCer fra Apple med miniskærm

En smal stribe med berøringsfølsomme ikoner erstatter funktionstasterne på de nye - og endnu dyrere - Macbook Pro-bærbare.

Over tastaturet på de nye og dyreste udgaver af Macbook Pro har Apple lagt en smal lille skærm, som viser forskellige ikoner til funktioner, der skifter, alt efter hvilket program man bruger lige nu. Foto: Stephen Lam, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lam

Apple opdaterer nu efter flere år sine Macbook Pro-bærbare og skifter de hidtidige funktionstaster øverst på tastaturet ud med med en smal, berøringsfølsom skærmstribe af digitale knapper i forsøget på at finde nye indtægtsmuligheder, der skal imødegå Apples faldende salgstal. Samtidig stiger priserne.

De tre nye Macbook Pro-PCer med skærme på 13 og 15 tommer er - som alle andre PCer af andre mærker - blevet tyndere, og de to dyreste af dem får mellem skærmen og taltasterne den smalle skærmstribe. Her kan man trække ikonerne til side og finde de funktioner, som man ønsker, hvis man f.eks. vil redigere billeder, navigere på nettet eller godkende onlinekøb. Knapperne skifter, afhængigt af hvilket program man bruger. På den smalle miniskærm kan man f.eks. også se tidligere udgaver at et billede, som man er ved at redigere.

Prisen stiger

De to dyreste, som også har fingeraftrykslæser til f.eks. godkendelse af køb på nettet, vil i Danmark koste fra 15.500 kroner for 13-tommermodellen og fra 21.100 kroner for 15-tommermodellen, mens Apple også har en 13-tommer Macbook Pro uden pegefeltet til fra 13.000 kroner. Den gennemsnitlige Mac-bærbare PC koster nu ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal lige over 1.600 dollars eller 10.900 kroner, hvor den før præsentationen i Apples hovedsæde i Cupertino i Californien torsdag aften lå på 1.300 dollars eller 8.800 kroner.

Der kommer tre nye Macbook Pro-modeller: to på 13 og en på 15 tommer. Foto: Tony Avelar, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TONY AVELAR.

Analytiker Ben Bajarin fra Creative Strategies kalder Apples lanceringer for »vigtige, trinvise opgraderinger«, som kan medvirke til at få folk til at skifte ældre Mac-PCer ud med de tyndere og hurtigere nye modeller. Til gengæld fremhæver han, at Microsofts godt sælgende Surface-PCer har ægte, berøringsfølsom skærm.

Macbook Air-serien er ikke blevet opdateret, og der kommer heller ingen nye stationære fra Apple denne gang.

Også ny TV-app

Salget af PCer udgjorde i juli-september 12 procent af Apples samlede indtjening, som er gået tilbage i forhold til sidste år. iPhone-salget, som også er på retur, udgør 60 procent af Apples salg. Apples samlede overskud lå da også to milliarder dollars lavere, da regnskabet blev præsenteret tidligere på ugen.

Apples PC-salg lå 10,7 procent under, hvad der blev solgt på samme tid for et år siden. Det er en større tilbagegang, end PC-markedet generelt oplever. Nylanceringerne sker op til julesalget, hvor teknologiproducenter ofte henter op mod 30 procent af hele årets omsætning.

Apple præsenterede også en ny TV-app, der kan bruges på Apples TV-boks, Apple TV, og på iPhone-telefoner og iPad-tavlecomputere, og som samler TV-udsendelser og film fra forskellige apps på ét sted. Her er der også adgang til ens egen samling af film og TV-udsendelser lejet eller købt i Apples netbutik iTunes. Man kan skifte mellem sit Apple-udstyr og fortsætte med at se film eller TV, hvor man slap.