Nye likviditetsregler kan booste bankernes indtjeningen

Den globale økonomiske udvikling og bankernes indtjening kan få et løft, efter at verdens centralbankchefer i weekenden enedes om at lempe og udskyde kravene til bankernes likviditetsberedskab, der indgår i udkastet til Basel III.

Foto: Martin Rasmussen.
Læs mere
Fold sammen

Det nye regelsæt vil give bankerne mulighed for at medregne flere aktiver, herunder visse aktier og realkreditobligationer, når de skal leve op til Basal III-reglernes krav til likviditetsdækning. Samtidig får bankerne ekstra fire år til at leve helt op til regelsættet.

- Reglerne lempes både i tid og indhold. Det er det vigtigste. Det gør, at de banker, der ikke var på plads i forhold til reglerne, får mere tid, samt at de banker, der er på plads, har en ekstra likviditetsbuffer, som man må forvente, at de nu vil sætte i aktiver, der giver en højere rente end statsobligationer og dermed medvirke til at styrke indtjeningen, siger bankanalytiker i Jyske Bank, Christian Hede til Ritzau Finans.

Herhjemme stiger Danske Bank 2,5 pct. til 102,10 kr., mens Nordea ligger noget efter 0,2 pct. højere i 56,30 kr. Også i resten af Europa er reaktionen positiv. Bankindekset stiger mest af samtlige brancheindeks i Euro Stoxx 600-indekset. Eksempelvis ligger den franske storbank Credit Agricole 4,3 pct. højere, og italienske Unicredit stiger 4,1 pct.

Regelsættet skulle oprindeligt indføres med virkning fra den 1. januar 2015, men det besluttede verdens centralbankchefer i weekenden at udskyde, så bankerne kun skal leve op til 60 pct. likviditetsdækning i 2015, hvorefter regelsættet vil blive fuldt indfaset over fire år frem mod 2019, skriver Bloomberg News.

Banker har i en periode advaret om, at det oprindelige forslag var for restriktivt, og ville tvinge dem til at købe flere statsobligationer frem for andre aktiver. Det oprindelige forslag blev udarbejdet i 2010, inden udstrækningen af den europæiske gældskrise omfang var fuldt erkendt.

Lempelsen af regelsættet giver ifølge Christian Hede håb om, at også andre af de restriktive Basal III krav kan blive lempet.

Samtidig kan det være godt nyt for dansk realkredit, selv om det endnu ikke er endeligt afgjort, præcis hvilke nye aktiver, som kan medtages i opgørelsen af likviditetsreserven.

Likviditetsreglerne i Basel III vil ifølge Bloomberg News tvinge bankerne til at holde en livkiditetsreserve, så de kan overleve 30 dage, hvor pengemarkederne er frosset til.

/ritzau/FINANS