Nye konkurskrav koster små banker flere milliarder

Små og mellemstore banker skal sætte penge til side, for at sikre at de kan afvikles i tilfælde af konkurs uden at bruge skattekroner. Nye tal fra Finanstilsynet viser, at den samlede regning vil løbe op i 14 mia. kr.

Foto: Torben Christensen

Det skriver Børsen.

Sparekassen Sjælland-Fyn lavede en kapitaludvidelse tidligere på året på 456 mio. kr., blandt andet med henvisning til de nye krav.

- Tanken omkring de nye krav er, at bankerne skal kunne gå udenom skatteborgerne i Europa og blive afviklet indenfor sektoren. Det kan jeg kun have stor sympati for, og jeg er tilhænger af det, siger Lars Petersson, der er topchef i sparekassen, til Børsen.

I forbindelse med bankpakkerne fik topchefen en regning på 300 mio. kr. Han nævner over for avisen, at det i fremtiden kan undgås, og de 300 mio. kr. ville have ligget bedre i egen lomme.

Kravene går under navnet NEP, og Finanstilsynets estimat gælder for de banker, der er mindre end Spar Nord.

- Dette bliver dyrt for bankerne, og især de små og lokale banker. Små banker har heller ikke samme adgang til internationale kapitalmarkeder som de store institutter, siger Jakob Legård Jakobsen, økonomisk direktør i bankernes brancheorganisation Finans Danmark.

Ifølge underdirektør i Finanstilsynet Anders Balling, er kravene sat, så de fleste banker kan leve op til dem ved egen indtjening frem til 2022, hvor de er fuldt indfaset, skriver avisen.

/ritzau/FINANS