Nye kæder rykker ind i død strøg-ejendom

Oskar Jensen barsler med stort projekt, som trækker nye udenlandske butikker til ældgamle og tomme strøgbygninger.

Med Oskar Jensens planer kommer Fiolstræde/Krystalgade-hjørnebygningen til at se sådan ud. Animation fra Årstiderne Arkitekter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med frisk kapital i ryggen gør projektselskabet Oskar Jensen Gruppen klar til at omdanne en stor hjørneejendom på Fiolstræde/Krystalgade, tæt ved Strøget og Nørreport, til butikker, kaffebar og boliger – et projekt til cirka 175 millioner kroner.

Bygningerne er overtaget fra Københavns Universitet, der har brugt dem til kontorer og studieformål, men efter sommeren slår mindst tre internationale kæder dørene op i butiksplanet.

Både støvlemærket Dr. Martens og svenske Wayne’s Coffee er helt nye udenlandske mærkenavne i byen, begge med lejemål på 200 kvadratmeter, og de får følgeskab af en 620 kvadratmeter stor flagskibsbutik for det Hennes & Mauritz-ejede tøjmærke COS, kædens anden i hovedstaden.

Skulderklap fra ekspert

»Det har været afgørende for de tre lejere at få en central placering midt i København,« siger Henrik Wessmann Jensen fra Oskar Jensen. Han peger på, at der dagligt færdes flere end 10.000 mennesker i Fiolstræde/Krystalgade – og antallet ventes at vokse efter ombygningen af Nørreport Station.

En mangeårig detailhandelsekspert vurderer, at de nye internationale mærker vil styrke hovedstadens position som oplevelsesby.

»Det er klart et plus med to nye kæder til byen. Det er vigtigt at have internationale konceptbutikker og kæder, som byens gæster og handlende kan genkende – som supplement til vores lokale egenart med specielle danske butikker,« siger Bruno Christensen, der driver konsulenthuset Retail Innovation Scandinavia.

For nogle år siden udviklede Oskar Jensen på Købmagergade en flagskibsbutik for Abercrombie & Fitch, kædens første uden for USA og Storbritannien.

Køber tæt på

I Fiolstræde resterer ud over de tre afsatte lejemål 550 butikskvadratmeter til en eller to ekstra butikker. Resten af de cirka 4.500 kvadratmeter skal omdannes til 24 boliger.

Der gælder særlige krav til byggeriet, fordi tre af de i alt fem bygninger er fredede, den ældste er næsten 200 år gammel. Kort før påske var forhandlinger med håndværkere og byggefirmaer i gang med forventet byggestart kort efter højtiden.

De to butikker og kaffebaren åbner i løbet af efteråret, mens boligerne bliver klar næste år. Planen er at sælge det samlede projekt.

»Det kan være til en pensionskasse eller til et ejendomsselskab. Vi er i konkrete forhandlinger,« siger Henrik Wessmann.

I Glostrup er Oskar Jensen i øjeblikket, som tidligere omtalt af Berlingske Business, ved at overdrage en tidligere fabriksbygning, som er renoveret og ombygget til kontorer. Her er køberen pensionskassen PKA.

Med rødder tilbage til 1955 er Oskar Jensen et af landets ældste projektudviklere og ejendomsfirmaer. Det blev etableret af Henrik Wessmanns far, der oprindeligt var købmand. De første projekter var da også ejendomme til brug for købmænd og andre handlende, men siden voksede virksomheden, som Henrik Wessmann overtog i starten af 1990erne.

Under finanskrisen røg også Oskar Jensen ind i alvorlige problemer, ikke mindst fordi et stort projekt mellem Strøget og Vestergade strandede. Tingene blev næppe mindre komplicerede af, at hele otte banker var involveret, men fra slutningen af 2008 blev en omstrukturering indledt.

Planen indebar en opsplitning, og flere projekter, bl.a. det gamle Enigheden-mejeri på grænsen mellem Nørrebro og Nordvest, blev overtaget af den tidligere medarbejder Rasmus Friis og hans Tetris-selskab.

Henrik Wessmann videreførte andre dele – og navnet – og for godt et år siden blev Oskar Jensen lagt ind under den jyske Tastesen-gruppen. Et firma, der også udspringer af en købsmandsfamilie, og som i dag investerer i en række ejendomme, særligt i det sydjyske, og i flere firmaer, deriblandt altså Oskar Jensen.