Nye job myldrer frem i byggebranchen

Lave renter, bedre tider og enorme offentlige investeringer skaber masser af nye job inden for byggebranchen, viser nye tal.

Byggeplads med Dong-bygningen i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beskæftigelsen fortsætter op med pæn fart i de store byggefag. Det er de ekstremt lave renter og den generelle økonomiske bedring, der skaber mere aktivitet. Men offentlige investeringer i veje, jernbaner, sygehuse, almene boliger og meget andet er også oppe på et højt niveau, og så er boligjobordningen også med til at øge beskæftigelsen indenfor byggebranchen.

Samlet kom der 700 flere i arbejde indenfor byggebranchen i tredje kvartal, så de nu beskæftiger 155.700 personer, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det højeste antal ansatte i byggeriet siden 2009, og over det sidste år er beskæftigelsen nu er steget med hele 7.535 personer, hvilket er ganske imponerende.

Der er stor politisk fokus på beskæftigelsen i byggeriet - da politikerne har brugt byggeriet til at udjævne de økonomiske konjunkturer.

Det er både sket via offentlige og halv-offentlige investeringer og via boligjobplanen, som  er indført herhjemme igen efter regeringsskiftet i juni.

»Det er for tidligt at konkludere, om boligjobplanen har en synlig effekt på beskæftigelsen på byggeområdet, men det er værd at understrege, at ordningen er af langt mindre betydning for byggeriet end renten og de offentlige investeringer,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit siger da også, at byggesektoren ikke længere kan betegnes som »en skræntende sektor, der sakker bagud i forhold til resten af økonomien – tværtimod.«

»Vi er således nu i en situation, hvor produktionen i byggeriet over de sidste par år er vokset hurtigere end i resten af økonomien,« siger han.

Udover at beskæftigelsen viser pæn fremgang, så er ledigheden inden for byggefagene også faldende. Det betyder, at ledigheden inden for byggeriet nu ligger på stort set samme niveau som på resten af arbejdsmarkedet. Det har også givet udslag i, at byggesektoren nu er en af de eneste sektorer, hvor manglen på arbejdskraft så småt er begyndt at melde sig.

»Af samme grund er byggesektoren en af de sektorer hvor lønningerne steg mest i starten af året,« siger Tore Stramer.

Nogle af de offentlige investeringer, der øger beskæftigelsen på byggeområdet er Metro Cityringen, Femern Bæltforbindelsen, supersygehuse og renovering af almene boliger.

Men de stigende boligpriser og den lav renter stimulerer også det private byggeri. Så med stor sandsynlighed vil bggesektoren føre an i opsvinget i dansk økonomi over de kommende år.