Nye Google-regler søges stoppet i retten

Sagsanlæg i USA mod internetgiganten for at forhindre samkøring af data om millioner af Google-brugere. Også EU-Kommissionen har krævet et stop.

Google vil fra 1. marts gøre reglerne, som brugerne skal svare ja til, ens på alle sine tjenester. Men dermed kan alle oplysningerne køres sammen, og det rejser nakkehårene hos mange. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu forsøger man også i USA at få standset Googles ændring af sin privatlivspolitik. En borgerretighedsgruppe har anlagt sag mod internetgiganten, mens EU-Kommissionen samtidig har krævet, at Google stopper ændringerne, indtil det står helt klart, at de overholder europæisk lovgivning.

Det er Electronic Privacy Information Center, der står bag sagsanlægget. EPIC mener, at Google overtræder en aftale med de amerikanske myndigheder, som kræver tilsagn fra brugeren, hvis Google samler oplysninger ind fra en nettjeneste med én privatlivspolitik og derefter ændrer på reglerne.

Samkøring af data skaber frygt

Google vil fra 1. marts ensrette de bestemmelser, som brugerne accepterer, når de anvender Googles mange tjenester. Ifølge Google selv sker det for at gøre det lettere for folk at bruge flere tjenester, men kritikere hævder, at Google dermed for første gang får mulighed for at samkøre brugerdata på tværs af alle sine mange tjenester, hvilket ikke hidtil har været muligt.

Google står i dag bag blandt andre e-posttjenesten Gmail, videotjenesten YouTube, billedtjenesten Picasa, netkontorpakken Google Docs og Facebook-konkurrenten Google Plus.

Electronic Privacy Information Center har bedt retten om at sætte Googles ændringer i stå.

Europæiske datatilsyn gransker

Det samme har EU-Kommissionen. Kommissionen ønsker, at de 27 medlemsstaters datatilsyn først siger god for, at Google ikke bryder reglerne for privatlivets fred. Kommissionen er i forvejen i strid med Google på andre punkter og har en undersøgelse i gang om, hvorvidt internetgiganten diskriminerer sine konkurrenter i de søgeresultater, som Googles søgemaskine giver folk.

En talsmand for Google siger, at ændringen af privatlivsreglerne for at bruge de mange Google-tjenester har sat »den mest omfattende oplysningsindsats i Googles historie« i gang.

Annoncører får adgang til mere

Men EPIC argumenterer i sagsanlægget, at Google behændigt har glemt at fortælle brugerne om de fordele, som annoncører hos Google vil få ved at få adgang til de samlede data om brugerne, så de lettere kan målrette deres annoncer ud fra den omfattende viden, som Google har om brugerne. EPIC tror heller ikke på, at Google med ændringen undlader at samle nye oplysninger ind om brugerne.

»Google vil dele ny eller yderligere information med tredjepartsannoncører uden først at opnå 'udtrykkelig bekræftende tilsagn' fra Google-brugerne,« hedder det i anklageskriftet, der beder retten om at beskytte internetbrugerne.

De amerikanske myndigheder oplyser, at de holder skarpt øje med, om reglerne for privatlivets fred overtrædes. Også de amerikanske myndigheder har flere verserende sager mod Google.