Nye Gear S3-ure fra Samsung

De nye urmodeller præsenteres i Berlin 31. august, når Europas største forbrugerelektronikmesse åbner.

Samsungs ur, Gear S2, som blev præsenteret i Berlin for et år siden, vakte opsigt med sit runde design og en større opdatering af softwaren. Nu er Gear S3 på vej. Arkivfoto: Rainer Jensen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RAINER JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teknologigiganterne giver ikke op. De mener fortsat, at de såkaldte smarture, som blandt andet kan vise beskeder, måle puls og afspille musik, har en fremtid, og nu gør mobilgiganten Samsung klar til at lancere sin nyeste urmodel, Gear S3, om få uger.

Gear S3 vil blive vist frem 31. august op til Europas største messe for forbrugerelektronik, IFA, der holdes i Berlin. Det bliver efterfølgeren til sidste års Gear S2 på 1,2 tommer, som kom i september 2015 og fik gode anmeldelser. S3-modellen - eller mere sandsynligt: S3-modellerne i flertal - skal skabe ny interesse for urene og få sparket det nye marked ordentligt i gang.

Apple ventes en uges tid senere at stille med et nyt Apple Watch, samtidig med at der kommer en iPhone 7-telefon. Også andre af de store teknologiproducenter ventes at opdatere deres urserier.

Ursalget faldet med en tredjedel i år

Smarturene har haft svært ved at slå igennem hos forbrugerne. Salget i år ligger en tredjedel under, hvad det gjorde i 2015. Men hvor Apples salg er gået stort tilbage, har Samsung holdt fast i sin andel af markedet, som dog ligger pænt efter Apples. Apple sidder stadig på 72 procent af salget med Samsung på andenpladsen med en markedsandel på 16 procent, men det er ikke tal, som nogen af producenterne er spor tilfredse med.

Hvad Gear S3 mere præcis vil byde på, er der sluppet meget lidt ud om. S2-uret var rundt i sit design, og softwaren var blevet nytænkt til den trods alt lille skærm, der skal kunne betjenes med en finger. Gear S2 kom senere i versioner i rosenguld og platin, og senere fulgte en model, som kunne klare sig alene uden mobiltelefonen. I januar i år meddelte Samsung, at Gear S2 også snart ville kunne kobles sammen med Apples iPhone-telefoner. Det er dog endnu ikke blevet virkelighed.

Samsung har også efterfølgende lagt sit eget mobilbetalingssystem, Samsung Pay, ind på uret. Samsung Pay kan dog endnu kun bruges i mindre end en håndfuld lande, og heriblandt er ikke Danmark.

Kritik af langsom reaktion

Smarturene er små computere til håndleddet. De fleste kræver, at de har trådløs Bluetooth-forbindelse til en mobiltelefon i lommen, som så er koblet på mobilnettet, men enkelte ure kan have eget SIM-kort, så de er uafhængige af telefonen.

På urenes lille skærm kan man, ud over at se klokken, kontrollere sin kalender, læse SMS-beskeder og e-mails, tage fotos, måle sin puls og hjerterytme og andre ikke så krævende funktioner. Urpriserne på gerne 3.000 kroner og måske mere har afholdt mange fra at investere i den nye teknologi, som sine steder stadig lider af fødselsvanskeligheder men konstant udvikles. Mange af urene, med Apples Watch-modeller i front, er samtidig blevet kritiseret for at arbejde alt for langsomt, fordi den teknologiske motor i dem ikke er god nok, samtidig med at softwaren, der styrer urene, heller ikke er hurtig nok.

På den digitale skærm kan man skifte urdesign og -farve på baggrunden, vælge digitalt ur eller ur med visere, og så kan man som med et normalt armbåndsur vælge en anden urrem.