Nye garantier fra PFA ryster konkurrenter

Landets største pensionsselskab har lovet nogle kunder, at de over en treårig periode ville få et højere afkast end hos konkurrenten Danica.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topfolkene i PFA Pension er gået længere end hidtil kendt i kampen om nye kunder. Danmarks største pensionsselskab har lovet at overgå en navngiven konkurrents afkast på investeringer over en treårig periode.

Berlingske Business kan i dag afsløre en hidtil ukendt garanti med vidtrækkende konsekvenser, som mindst en af PFAs store virksomhedskunder er blevet lovet.

Løftet stammer fra et udbud, hvor PFA kæmpede om en kunde med den store konkurrent Danica Pension. PFA endte med at love, at hvis virksomheden flyttede sin pensionsordning over til PFA, ville deres medarbejdere få et afkast, der ville være mindst 1,5 procentpoint bedre, end hvis virksomheden var blevet i Danica over en treårige periode.

PFA skriver, at der er tale om en afkastkompensation, som gælder for medarbejdere med PFA Investerer – de nye markedsrentepensioner. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger taler alt for, at en række andre store virksomheder har fået et lignende tilbud.

Løftet er meget usædvanligt, fordi det i princippet kan komme til at koste PFA mange penge, hvis Danica pludselig løber fra PFA, når det gælder afkast på investeringerne. Der er naturligt nok ingen, der kan forudsige, hvordan PFAs afkast udvikler sig i forhold til konkurrenterne. I modsætning til garantierne om Kundekapital – der også har været i vælten de seneste uger – gælder denne garanti hele opsparingens afkast og kan således blive til et større beløb.

Berlingske Business har ringet rundt til de øvrige pensionsselskaber, og ingen af dem kunne nogen sinde forestille sig at give en garanti, hvor de lover kunderne et bestemt merafkast i forhold til en navngiven konkurrent.

»Det kunne vi ikke finde på, og vi vil slet ikke give en afkastgaranti mod et andet selskab. Det er alt for farligt, for vi ved ikke, hvad der sker på finansmarkedet. Det kunne være, at det andet selskab ramte en guldåre. Og hvis garantien bliver noget værd, hvem skal så betale? Når vi er et kundeejet selskab, er det kun kundernes penge, vi vil kunne tage af,« siger adm. direktør Søren Dal Thomsen fra AP Pension, der i lighed med PFA er et kundeejet selskab.

Han understreger, at han ikke vil udtale sig om PFAs garantier.

PFAs kortfattede, skriftlige svar på en stribe spørgsmål fra Berlingske opklarer ikke, hvor pengene til garantierne kommer fra, eller hvor mange kunder, der er omfattet af denne garanti. Men selskabet skriver, at der er lagt et loft over, hvor stort et afkast, løfterne kan komme til at udløse, og dermed hvor stor en risiko løfterne udgør for PFA.

»Det kunne vi ikke finde på, og vi vil slet ikke give en afkastgaranti mod et andet selskab.« Søren Dal Thomsen, Adm. direktør fra AP Pension