Nye forlystelser for milliarder

At give børn og voksne et ordenligt sus i maven er big business - Danmarks længste rutsjebane åbner snart.

Djurs Sommerland har tilden nye sæson investeret i Danmarks længste rutsjebane. I forvejen ligger her en af verdens bedste rutsjebaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frydefulde hvin i rutsjebanerne og blanke småbørneøjne over eventyragtige oplevelser er grundstenen for milliardindustrien i forlystelsesparker verden over. Alene i Europa omsættes der for over 75 milliarder kroner, og lige nu er de fleste af dem ved at lægge sidste hånd på årets nyheder og forbedringer, som parkerne har investeret 3,75 milliarder kroner i.

Tallene stammer fra en pressemeddelelse fra The International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA), som på verdensplan repræsenterer 4.500 parker, hoteller og faste forlystelser. Alene i Europa drejer det sig om 300 forlystelsesparker, som hvert år tiltrækker 160 millioner besøgende.

Herhjemme står Djurs Sommerland for en af årets spektakulære nyheder med »Juvelen«, Europas eneste rutsjebane med dobbelt afløb, og med en længde på én kilometer bliver det den længste rutsjebane i Danmark. Turen foregår i modeller af firehjulstrukne terrænmotorcykler med en maksimumhastighed på 85 kilometer i timen, og passagererne udsættes for hældninger på op til 80 grader. Djurs Sommerland huser i forvejen en forlystelse, der flere gange har været med på listen over verdens bedste rutsjebaner.

Fårup Sommerland ved Blokhus åbner til juni den største nye bane i parkens historie, nemlig rutsjebanen »Orkanen«, der som den eneste i Nordeuropa kører både over og under vand.

Tivoli i København har til 2013-sæsonen udvidet med 600 kvadratmeter, hvor man blandt andet finder et nyt temaområde inspireret af den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe for både børn og voksne. Desuden åbner Nimb Hotel for en 240 kvadratmeter stor suite med pejs, butler og balkon ud mod springvandet.

De danske nyheder afspejler de internationale tendenser i retning af flere rekordsættende forlystelser og bedre indkvartering, og så satser parkerne i stigende grad på temaer og indlevelse i børnebogsfigurer, eventyrverdener og fantasilande - som eksempel nævner IAAPA, at »Astrid Lindgrens Verden« i Vimmerby åbner et nyt Emil fra Lönneberg område i forbindelse med fejringen af 50 års fødselsdagen for den første bog om Emil. Särkänniem i Finland udvider med Doghill, der er et nyt temaområde baseret på forfatteren Mauri Kunnas’ figurer. Liseberg i Göteborg udvider med det 13.000 kvadratmeter store temaområde Kaninland.

Brødrene Grimm kommer til live i et nyt område i tyske Europa-Park, og i Legoland i Günzburg er sæsonens nye højdepunkt det 6000 kvadratmeter store »Faraonernes Kongerige«, hvor publikum inviteres på en interaktiv skattejagt udstyret med infrarøde pistoler. Hotelresortet i forbindelse med det tyske Legoland udvider også med 34 temaværelser i en ridderborg.