Nye FN-regler kan afgøre Lundbeck-sagen

Striden mellem græsrodsorganisationer og Lundbeck om, hvorvidt Lundbeck har gjort nok for at undgå de foreløbig 12 henrettelser af amerikanske fanger med selskabets medicin, finder måske sin afgørelse med hjælp fra FNs nye retningslinjer for virksomhedernes sociale ansvar.

Foto: Esben Salling

Lundbeck er under skarp kritik fra menneskerettighedsorganisationer som britiske Reprieve og den danske afdeling af Amnesty International for ikke at have gjort nok for at standse brugen af selskabets lægemiddel Nembutal til henrettelser.

En række folketingspolitikere har stillet spørgsmål til forskellige ministre i sagen, men indtil videre har det været småt med åbninger for løsninger fra regeringen.

Ministrene har svaret, at de mener, at Lundbeck har gjort, hvad selskabet kunne, mens udenrigsminister Lene Espersen (K) har skrevet til de amerikanske delstater for at få dem til at stoppe brugen af Nembutal til henrettelser.

Men nu fremgår det af en række svar fra økonomi-og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen, at regeringen endnu ikke endeligt har taget stilling i sagen, og at den bedste udvej ud af den penible sag ligger i FN-regi.

På tværs af landegrænser

»Problemstillingen går på tværs af landegrænser, og det er regeringens holdning, at spørgmålet bedst løses i internationalt regi - blandt andet med udgangspunkt i FNs kommende anbefalinger om menneskerettigheder og erhverv,« skriver ministeren i et af svarene.

Samtidig skriver han, at han afventer anbefalingerne til, hvordan Danmark skal gennemføre de nye FN-regler fra Rådet for Samfundansvar, der har tidligere Novo Nordisk-topchef Mads Øvlisen som formand.

Den melding hilses velkommen over en bred kam fra såvel Sophie Hæstorp Andersen som Sune Skadegaard Thorsen, bestyrelsesmedlem i International Commission of Jurists, og talskvinde for den britiske græsrodsorganisation Reprieve, Maya Foa.

»Jeg er glad for, at den danske regering tager FNs nye anbefalinger alvorligt, og at de afventer Rådet for Samfundsansvars anbefalinger.

Jeg håber, det ender med, at man finder en løsning, hvor Lundbeck kan blive ved med at fremstille lægemidlet til legitime formål uden at medvirke til den værste krænkelse af menneskerettigheder, som findes,« siger Maya Foa.

Flere til at løfte opgaven

Også hos Lundbeck er der tilfredshed med ministerens svar.

»Vi er glade for, at ministeriet er gået ind i sagen og erkender, at skal det løses, skal der flere kræfter til at løfte opgaven, og at det skal ske i internationalt regi,« siger Anders Schroll, kommunikationsdirektør hos Lundbeck .

Lundbecks topchef Ulf Wiinberg mødes på mandag med Amnesty International for at diskutere mulige løsninger. Mandag 6. juni er det Reprieves tur til at diskutere mulige løsninger med Wiinberg.