Nye fejl afsløret i telestatistik

Det vælter frem med fejl i IT- og Telestyrelsens halvårlige telestatistik. Nu viser det sig, at yderligere 29.480 kunder er fejlplaceret. Statistikken er blevet værdiløs, mener analytiker.

Kabel-TV på mobilen ? Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Audras/AFP
Det er ikke slut med afsløringer af fejl i den halvårlige telestatistik fra IT- og Telestyrelsen, som blandt andet er med til at placere Danmark højt på det internationale IT-verdenskort. Nu viser det sig, at 29.480 kunder hos mobilselskabet »3« er blevet registreret som kunder i en kategori, hvor »3« ikke engang selv mener, de hører hjemme.

»3« er højst overraskende dukket op sammen med fiberselskaber som ComX, Dansk Bredbånd og Midtvest Bredbånd i opgørelsen over »triple play« - kunder, der køber telefoni, TV og internet i en samlet pakke, der leveres gennem samme kabel. Det er en tjeneste, som elselskaberne blandt andet sælger via deres fiberkabler.

Men »3« er mobilselskab og sælger slet ikke Triple Play som produkt. Derimod sælger »3« mobiltelefoni på 3G-mobilnettet. Det giver også muligheder for hurtige datatransmissioner, som »3« blandt andet benytter til at sælge forskellige TV-pakker og andet mobilt indhold.

Hos »3« undrer kommunikationschef Stine Green Paulsen sig over statistikken.

Æbler og pærer

»Det er jo at sammenligne æbler og pærer. Vores mobil-TV-løsning er jo ikke den samme som den, man får hos Midtvest Bredbånd. Det virker mest af alt, som om styrelsen ikke ved, hvad den skal stille op med os,« siger hun.

I IT- og Telestyrelsens statistik har »3« således en markedsandel på 52 procent i en produktkategori, hvor selskabet ikke selv mener at have nogen kunder overhovedet.

Hele ugen tid har IT- og Telestyrelsens statistik været ude i markant stormvejr. Statistikken er nemlig det komplette billede af danskernes teleforbrug og er uhyre vigtig, fordi den danner grundlag for lovforberedende arbejde i Folketinget, for strategier hos de enkelte selskaber og også læses af aktieanalytikere, pressen og meget andet.

Tidligere på ugen måtte videnskabsminister Helge Sander (V) beklage, at styrelsen var kommet til at tælle 19.000 kunder, der får teleprodukter leveret via fiberoptiske kabler, med to gange. Derefter kom det frem, at over 715.000 kunder hos TV-leverandøren Canal Digital var opgivet i en statistik, hvor kabel-TV-selskaber og indholdsleverandører var blandet sammen.

Samtidig er Canal Digitals kundetal reelt forkert, fordi styrelsen har talt antallet af TV-seende hjem med som abonnenter - men kunderne er ikke Canal Digitals. Selskabet indgår nemlig kundeaftaler med de enkelte antenneforeninger, der så videredistribuerer signalet til deres egne kunder.

Heftige markedsandele

Det fik efterfølgende Viasat, der leverer TV-kanalerne 3 og 3+, men som ikke tæller med i statistikken, til at undre sig over, at Canal Digital var talt med, når ikke Viasat også var det. Viasat revsede derfor kabel-TV-statistikken for at sammenligne æbler og pærer.

Samme melding kommer nu fra »3«, der figurerer med heftige markedsandele på både Triple Play og IPTV, selv om selskabets TV-løsning ikke ses på en TV-skærm, men derimod på mobilen.

»Vi betragter slet ikke de øvrige selskaber i statistikken som konkurrenter. Det havde været meget mere interessant, hvis de havde puttet os i en kategori sammen med andre, der tilbyder samme produkt, som vi gør. Det største problem er nok, at vi ikke rigtigr ved, hvad vi skal bruge tallene til. De andre kan vel heller ikke bruge tallenene til noget, for jeg tvivler på, at ComX betragter os som en konkurrent på Triple Play,« siger kommunikationschef Stine Green Paulsen.

Mobilskærme og fladskærme

Teleanalytiker John Strand er forundret over, at det kan gå så galt.

»Det er imponerende, at IT- og Telestyrelsen ikke kan se forskel på produkter, der leveres på en mobiltelefon og en 32 tommer fladskærm. Men med den mængde af fejl, som statistikkerne indholder, kommer det ikke som en overraskelse for mig,« siger han.

I disse dage forbereder IT- og Telestyrelsen den nye halvårlige telestatistik for 1. halvår 2008, men det er uvist, om det er rettet op på uklarhederne.